Erősítés érkezett az Ingusföldön körbezárt csecsen fegyvereseknek, állítják orosz katonai források. A Grúzia felől beszivárgó alakulatokkal Moszkva ingus területen akar végezni.

Újabb, mintegy 200 fős csecsen fegyveres csoport hatolt be Grúzia felől Ingusföldre, állítják orosz katonai források. Feltételezik, hogy a Dzsejrahi-szoros felől érkezett fegyveresek segítséget akarnak nyújtani Ruszlan Gelajev csecsen hadúr egységének. Gelajevéket Galaski településnél gyűrűbe vonták az orosz 58. hadsereg alakulatai és az ingus belügyi erők katonái.

A szövetségi csapatok és Gelajevék között szeptember 27-én robbantak ki harcok. Orosz adatok szerint 110 szakadár, és 17 szövetségi katona esett el.

Gelajev mintegy 300 fegyveresből álló osztaga szeptember eleje óta, kisebb csoportokban szivárgott be a grúziai a Pankiszi-szoros felől Ingusföldre, ahonnan valószínűleg a szomszédos Csecsenföldre akartak távozni.

Az 58. hadsereg a harcok kirobbanása óta blokád alatt tartja a csecsen-ingus határ térségét. Szergej Jasztrzsembszkij orosz elnöki tanácsadó szerint a szövetségi erők rövidesen megsemmisítik az Ingusföldre behatolt egységeket. Jasztrzsembszkij szerint a lehallgatott rádióüzenetekből kiderült, hogy Gelajev is súlyosan megsebesült a harcok során.

Gelajev fegyvereseivel és grúz szabadcsapatokkal tavaly betört a Grúziától az 1990-es években önhatalmúan elszakadt Abházia területére, és heteken át harcokat vívott a szövetségi erőkkel. Nekik tulajdonítják az ENSZ-megfigyelőket szállító helikopter lelövését is: a támadásban magyar katonatiszt is életét vesztette.

Gelajev egységeinek betörése elmérgesítette Oroszország és Grúzia amúgy is feszült viszonyát. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 11-én ultimátumot intézett a grúz vezetőkhöz: ha egy hónapon belül nem számolják fel a csecsen erőket a Pankiszi-szorosban, Oroszország teszi meg ezt. Tbiliszi szerint a szorosban nincsenek fegyveresek, valamennyien elhagyták a grúz területet.

Szergej Fridinszkij orosz főügyész-helyettes szerint az Ingusföldön foglyul ejtett szakadár fegyveresek között olyan személyeket találtak, akik alaposan gyanúsíthatóak 1999 és 2002 közötti észak-oszétiai terrorcselekmények végrehajtásával.

Az ingus és észak-oszét származású gyanúsítottaknak közük lehet a kaukázusi köztársaság fővárosában, Vlagyikavkazban a központi piacon elkövetett két bombamerénylethez is, amelyek következtében tucatnyi polgári személy vesztette életét.