Földrajzi jellemzést készítenek a hatóságok a marylandi ámokfutóról. A nyomozók ezzel a módszerrel akarják megtudni, hol van a lakóhelye az immár hat gyilkosságot elkövető sorozatgyilkosnak.

A hatóságok a helyi lakosok mellett egy Kanadából származó nyomozó segítségét is kérték, aki geográfiai jellemzést készít a tettesről. Kim Rossmo összehasonlítja bűncselekmények helyszínein és a nyomozók által más forrásból szerzett információkat, és ezekből próbál arra következtetni, hogy az elkövető milyen környezetben lakhat.

Az ismeretlen tettes múlt héten szerda estétől csütörtök délelőttig öt embert gyilkolt meg a Washington közelében található Montgomery megyében. Pénteken újabb gyilkosságot követett el - ezúttal nem Maryland államban, hanem Virginiaban -, és ezzel hatra emelkedett az áldozatok száma.

A nyomozó szerint az általános tapasztalat az, hogy a bűncselekmények rendszerint közel esnek a tettesek otthonához. Rossmo, aki jelenleg a washingtoni Rendőrségi Alapítvány kutatási igazgatója, úgy véli: "a bűncselekmények tettesei törekednek arra, hogy megőrizzék anonimitásukat, és ugyanakkor mégse kelljen kimozdulniuk a számukra ismert területről, a lakóhelyük környezetéből".

A hatóság a lakosok segítségét is kéri. Eddig közel 4500 telefonhívás érkezett, közülük 900 szolgált használható információval. A rendőröknek ugyanakkor nincs könnyű dolguk. A halált okozó lövedékek vizsgálata alapján bebizonyosodott ugyan, hogy kapcsolat van az első alkalommal összefüggéstelennek tűnő gyilkosságok között, ám a hatóságoknak egyelőre nincs gyanúsítottjuk.

Nincs információ a gyilkosságok elkövetése óta keresett fehér furgonról sem, amelyet az egyik gyilkosság helyszínéről láttak elhajtani.

Montgomery megye rendőrkapitánya, Charles Moose ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a helyi lakosok némelyike rendelkezik információval a gyilkosról vagy gyilkosokról. A rendőrség ezért 50 ezer dollár jutalmat is felajánlott a nyomravezetőnek.