Svájc nem ad menedéket a romániai cigányoknak

Svájc nem ad menedékjogot a romániai cigányoknak azon a címen, hogy etnikai diszkrimináció éri őket - jelentette ki vasárnap Anton Cottier, a svájci kantonok tanácsának elnöke. Hozzátette: a kérdés vizsgálata után jutott arra a következtetésre a tanács, hogy Románia törvényei nem diszkriminálják a romákat.

Svájc politikai üldöztetés esetében és humanitárius megfontolásból ad menedékjogot. Miután a közelmúltban több román állampolgárságú roma kért menedékjogot Svájcban, a két ország hatóságai kapcsolatba léptek egymással. Cottier az egyeztetések kapcsán kijelentette: a kapott információk alapján Svájc arra a következtetésre jutott, hogy nincs ok menedékjogot adni a diszkriminációra hivatkozóknak, mert Románia törvényei nem diszkriminálják a romákat.

Az elmúlt csütörtökön a svájci hatóságok 40 román állampolgárságú romát, köztük 12 gyermeket utasítottak ki az országból. A Svájcból a bukaresti Baneasa repülőtérre szállított romák ideiglenes utazási iratait a román határrendészeti szervek bevonták, hogy egy bizonyos időre felfüggesszék tulajdonosaik útlevélhasználatát. Közülük több ellen különböző bűncselekmények miatt indult eljárás.

További hét romániai cigányt a temesvári nemzetközi repülőtérre szállítottak haza a hét folyamán Svájcból. Velük együtt szállítottak haza 33  roma etnikumú román állampolgárt, akik Olaszországba jutottak el törvénytelen úton.