Blair a kiutat keresi a politikai válsághelyzetből

Egyhetes ultimátumot adott kedden David Trimble északír kormányfő a brit kormánynak arra, hogy határozati javaslatot terjesszen az északír nemzetgyűlés elé a Sinn Fein párt minisztereinek kizárásról az északír kormányból.

Tony Blair brit miniszterelnökkel kedden Londonban megtartott tanácskozása után David Trimble kijelentette, ellenkező esetben nem marad más választás pártja, az Ulsteri Unionista Párt (UUP) számára, mint hogy kivonuljon a kormánykoalícióból. Az UUP, a legjelentősebb északír protestáns politikai erő vezére annak a véleményének adott hangot, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg hírszerzési tevékenységének folytatódása miatt "tarthatatlanná vált" az ír félkatonai csoporthoz kötődő Sinn Fein helyzete az északír alkotmányos testületekben. Úgy vélte: a párt kizárása a kormányból lehetővé teszi az északír nemzetgyűlés működésének fenntartását, azt, hogy ne kelljen feloszlatni az alkotmányos testületeket. Hangoztatta, a teljes kormánykoalíció csak akkor lesz működtethető, "ha a Sinn Fein lemond magánhadseregéről, és az IRA feloszlatja önmagát."

Az északír kormányfő rámutatott arra, a Sinn Fein belfasti nemzetgyűlési irodáiban és aktivistái lakásán múlt pénteken végrehajtott házkutatások során lefoglalt dokumentumokból világossá vált, hogy a párt törvénytelenül jutott hatalmas mennyiségű bizalmas információ birtokába. Az egykoron Richard Nixon amerikai elnök lemondásához elvezetett Watergate-ügynél is súlyosabbnak minősítette az IRA ügynökeinek beépülését az északír nemzetgyűlésbe és a brit kormány Belfastban lévő északír minisztériumába. Közölte, hogy bár még folyik a lefoglalt anyagok tanulmányozása, nyilvánvalóvá vált, hogy IRA politikai és katonai kémkedést folytatott, és hozzájutott Tony Blair kormányfő, John Reid, a brit kormány északír ügyek minisztere, az északír kormánykoalíció pártjai tárgyalásairól készült bizalmas feljegyzésekhez is. Nyomatékosítandó, hogy a protestáns pártok nem kívánnak együttműködni a Sinn Feinnel, a Demokratikus Unionista Párt a nap folyamán a belfasti nemzetgyűlésben bejelentette két miniszterének lemondását.

Ian Paisley, az északír kormánykoalíció kisebbik protestáns pártjának vezére közölte, hogy a lemondás pénteken lép hatályba. David Trimble Downing Street-i tárgyalásai után John Reid bejelentette, az összes érintett féllel való egyeztetés után dönt a brit kormány arról, miként lép az ügyben. A miniszter elismerte, hogy a jelen helyzetben nagyon nehéz lesz fenntartani az északír kormánykoalíció működőképességét.

Tony Blair a nap folyamán arra figyelmeztette az északír politikai erőket, hogy Észak-Írország jövője számára a nagypénteki egyezmény teljesítése, a békefolyamat megvalósítása jelenti a legjobb lehetőséget. Rámutatott, az északír békegmegállapodás csak akkor működtethető, ha a felek teljesítik annak valamennyi alapelvét, köztük az erőszakcselekmények befejezésére tett kötelezettségvállalásukat. Úgy vélte, Észak-Írországban nagyon súlyos válság alakult ki, és hangoztatta, teljes mértékben eltökélt, hogy megtalálja a kiutat politikai válsághelyzetből.

A nagypénteki egyezmény előírásai miatt mind a Sinn Fein kizárása, mind a protestáns pártok visszalépése a protestánsok és katolikusok hatalommegosztásán alapuló belfasti kormánykoalícióból az északír alkotmányos testületek működésképtelenségét jelenti. A brit kormány vagy új választások kiírására kényszerül vagy kénytelen lesz visszavenni az Észak-Írországnak két éve átadott önkormányzati jogköröket, és ismét Londonból irányítani Ulstert.