Bordélyházban költötték a haditengerészet pénzét

Az amerikai haditengerészet egyes alkalmazottai több mint 200 ezer dollárt fizettek ki állami hitelkártyákkal bordélyházakban és kaszinókban. A kártyát eredetileg azért kapták, hogy hivatali utazásaik költségeit fedezhessék.

Egy az Egyesült Államok szenátorainak készült jelentésben az áll, hogy a haditengerészet néhány alkalmazottja több mint 200 ezer dollárt költött az elmúlt két évben bordélyházakban, kaszinókban, valamint baseball és kosárlabda meccseken. A tisztek az államtól kapott hitelkártyáról fizettek a prostituáltak szolgáltatásaiért és a sportesemények belépőiért.

A tengerésztisztek a bordélyházakban és a kaszinókban elköltött pénzt éttermi költségként fogadtatták el feletteseikkel.

A hitelkártyákat még a kilencvenes években kapták a haditengerészet alkalmazottjai, hogy a bürokratikus módszereket kikerülve így fedezhessék hivatalos utazásaik során felmerülő költségeiket.

Az elmúlt néhány évben többen is szóvá tették, hogy a kártya alkalmas a visszaélésekre és csalásokra. A felügyelő szerveknek az is szemet szúrt, hogy tavaly a védelmi minisztérium 42 ezer alkalmazottja 62 millió dollárt költött utazásai során.

A Pentagon ugyan a bírálatok hatására visszafogta az ilyen jellegű kifizetéseket, de a legutóbb nyilvánosságra került információk nyomán már a szenátus tagjai is úgy nyilatkoztak, hogy újabb lépéseket kell tenni a szigorúbb ellenőrzés felé.