Macedónia: marasztalják a békefenntartókat

Borisz Trajkovszki macedón elnök kedden felkérte a NATO-t, hogy december közepéig hosszabbítsa meg a balkáni országba vezényelt békefenntartó katonák megbízatását.

Trajkovszki a macedón fővárosban elmondta: felkérte George Robertson NATO-főtitkárt, hogy december 15-ig hosszabbítsa meg az országba küldött 780 fős nemzetközi békefenntartó alakulat október 26-án lejáró jelenlegi megbízatását. A NATO várhatóan eleget tesz majd Trajkovszki kérésének.

Az észak-atlanti szövetség eddig háromszor hosszabbította meg békefenntartói madátumát. A katonáknak eredetileg az albán lázadók fegyvereinek begyűjtése volt a feladata, később pedig a békefolyamatot felügyelték. A macedóniai albán kisebbség jogainak bővítését követelő Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) albán gerillaszervezet tavaly közel fél éven át harcolt a macedón kormányerőkkel. Az összecsapások több tucat emberéletet követeltek.

A felkelést a nyugati közvetítéssel tető alá hozott tavaly augusztusi békemegállapodás zárta le. Ennek értelmében az UCK gerillái letették a fegyvert - a NATO-katonáknak szolgáltatták be a harci eszközöket -, a macedón kormányzat pedig bővebb jogokat biztosított a kétmilliós ország lakosságának közel harmadát kitevő albán kisebbségnek.

Trajkovszki azt is elmondta, hogy szeretne mielőbb találkozni Robertsonnal a NATO további macedóniai jelenlétével, illetve a macedóniai reformokhoz, köztük a haderőreformhoz nyújtandó NATO-segítséggel kapcsolatos kérdések megvitatása érdekében. A kis balkáni ország 1995 óta tagja a NATO békepartnerségi programjának és az atlanti szövetség teljes jogú tagja szeretne lenni, bár ez egyhamar aligha teljesülhet a macedóniai politikai és gazdasági reformok elmaradása és a stabilitás hiánya miatt.