Megtámadták a hajót a kapitány szerint

Bár a vizsgálat még tart, a kapitány szerint terrortámadást követtek el a jemeni partoknál felrobbant és kigyulladt tankhajó ellen. Az USA szeptemberben figyelmeztett, hogy a térségben az al-Kaida támadást tervez a kereskedelmi hajók ellen.

Nem okozhatta műszaki hiba a vasárnapi robbanást a jemeni partoknál megsérült francia tankhajón. A Limburg kapitánya szerint a 2000-ben épített hajó kiváló állapotban volt, és az üzemeltetők folyamatosan karbantartották.

Hubert Ardillon kapitány szerint a hajón több robbanás is bekövetkezett, s ezek közül a legelső egészen biztosan a hajótest külső részét érte - jelentette az MTI.

"Műszaki hiba nem okozhatott ilyen robbanást" - mondta Ardillon. A kapitány szerint a Limburg legénységének egyik tagja látta, amint a robbanás előtt csónak közeledett a hajó felé. A Limburg a malajziai állami olajtársaság megrendelésére szállított nyersolajat.

A jemeni kormány szerint azonban "még korai" azt állítani, hogy támadást történt volna.

A vizsgálatba a jemeni hatóságok mellett két francia szakértői csoport is bekapcsolódik. Az egyik csoportot a közlekedési minisztérium küldi a helyszínre. A nyomozásba a terrorelhárítás szakértői is bekapcsolódtak - jelentette a The Christian Science Monitor.

Washington is vizsgálócsoportot küldött a helyszínre, mert attól tart, az esetleges támadást az al.Kaida vagy valamelyik társszervezete követte el. Az USA azonban elképzelhetőnek tartja, hogy valóban baleset történt a Limburgon.

A Limburg vasárnap délután a jemeni Mukallától mintegy 30 kilométerre a kikötő felé tartott, hogy Szaúd-Arábiában felvett 400 ezer hordó nyersolaj-rakományához további 1,5 millió hordónyit vegyen fel, amikor bekövetkezett az első robbanás, majd meggyulladt a kiömlő olaj.

A károk felmérésére érkezett műszaki mentőcsoport hosszas várakozás után tudta megkezdeni a munkát, mert a sérült hajót körülvevő olajfoltok megközelítése életveszélyes volt. A 330 méteres hajó egyik oldala erősen összeégett, és embernyi rés tátong rajta.

A hajó 25 tagú legénysége 8 francia és 17 bolgár tengerészből állt. A robbanás után 24 embert kimenekítettek. Egy bolgár tengerész holtestét a tenger partra vetette - jelentette a BBC.

Jemennél korábban már történt olyan merénylet, amit robbanóanyaggal megpakolt csónakkal követtek el. 2000-ben Adenben az al-Kaida merényletet követett el a USS Cole amerikai hadihajó ellen. Az akcióban 17 amerikai tengerész halt meg.

Szeptember elején az amerikai haditengerészet figyelmeztetést adott ki, mert tudomásuk szerint az al-Kaida tankhajókat készült megtámadni az Öböl térségében.

Jemen az al-Kaida hátországának számít a tavaly szeptember 11-i támadások óta. A helyi hatóságok igyekeznek javítani az ország megítélésén: több mint 100 feltételezett iszlámista szélsőségest vettek őrizetbe, és engedélyezték, hogy az USA különleges alakulatai Jemen területén is működjenek.

A mintegy 100 amerikai katona Dzsibutiban állomásozik. Feltételezések szerint - amennyiben beigazolódna a terroristák akciójáról szóló elmélet - ez részben megmagyarázná, miért éppen francia hajót ért támadás. Mások szerint azonban nem fontos, milyen zászló alatt hajózott az olajszállító - jelentette a The Christian Science Monitor.

Pierre Lacoste, a francia hírszerzés egykori vezetője szerint az iszlám terrorizmus általában a Nyugat ellen irányul, és a végrehajtók kihasználják a lehetőséget.

A robbanás - amelyről még nem állapították meg, hogy merénylet lett volna - arra is ráirányította a figyelmet, mennyire sebezhetőek a kereskedelmi hajók. A legénység nem visel fegyvert, és önvédelemre sincsenek kiképezve. Az ipar szerint a part menti államoknak kell biztosítaniuk a hajók sértetlenségét, ám erre az országok egy része képtelen.

A világon kevés helyen járőrözik több hadihajó, mint az Arab-öbölben és környékén. Ám még az átlagnál is komolyabb katonai jelenlét sem riasztja vissza a kalózokat attól, hogy rátámadjanak a kereskedelmi járatokra. Leggyakrabban olyan kicsi és gyors csónakokat használnak, mint amilyet - a kapitány szerint - a Limburg legénysége látott a tankhajó felé közeledni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK