Németország: huzavona az NPD betiltása körül

Otto Schily német belügyminiszter kedden az alkotmánybíróságon védelmébe vette azt a gyakorlatot, hogy a belső elhárítás úgynevezett bizalmi emberekkel állt kapcsolatban a szélsőjobboldali Német Nemzetidemokrata Párton (NPD) belül. Schily szerint ezeket az embereket nem csempészték be az NPD soraiba.

A német alkotmánybíróság hosszabb szünet után foglalkozott ismét az NPD betiltása körül támadt huzavonával, amelynek lényege:a kormány, a Szövetségi Gyűlés (Bundestag) és a Szövetségi Tanács (Bundesrat) beadványokban kérte az alkotmánybíróságot, hogy alkotmányellenes tevékenység miatt tiltsa be az NPD-t. Beadványaikban azonban olyan személyekre is hivatkoztak, alátámasztandó a párt alkotmányellenes voltát, akikről kiderült: a belső elhárítás zsoldjában állnak. Kiderült az is, hogy 1997 és 2002 között az NPD országos és helyi vezető szerveiben körülbelül 30 bizalmi ember ült. A bizalmi emberek lelepleződése az egész eljárás kudarcával fenyegetett.

A beadványok szerzői a manipuláció gyanújával szembesültek, azzal a feltételezéssel, hogy az NPD-t "távirányították". Az NPD titkosszolgálati összeesküvés áldozatának állítja be magát. Az alkotmánybíróság most azt vizsgálja, hogy milyen tényalapon döntsön a betiltásról, milyen befolyást gyakorolt az állam a bizalmi embereken keresztül az NPD ténykedésére és imázsára, folytatható-e tovább az eljárás.