Prága szerint is van bővítési B terv

Nem hátráltatná tartósan az EU-bővítést, ha az írek ismételten elutasítanák azt az október 19-i népszavazáson. A cseh bővítési biztos szerint, amint azt korábban már mások is megfogalmazták, Brüsszelnek valószínűleg van B terve az ír nem esetére.

Csehország szerint legfeljebb néhány hónapot csúszhat az EU-bővítés akkor is, ha az írek megint elutasítják a bővítést a jövő heti népszavazáson. Pavel Telicka, a cseh kormány csatlakozási főtárgyalója azt mondta: az EU-nak "igenis van B terve" az újabb ír elutasítás esetére. Uniós illetékesek ragaszkodnak ahhoz, hogy nincs ilyen terv, és a referendum kudarca példátlan válságot okozna - írta a Reuters.

Telicka szerint azért nem beszél senki a B tervről, nehogy ez bármilyen irányban befolyásolja az ír népszavazási kampányt. A cseh diplomata szerint a vészterv alapján a nizzai szerződésnek a bővítésre vonatkozó elemeit átemelnék a tagjelölt országokkal kötendő csatlakozási szerződésekbe.

A minap a Dresdner Bank befektetési részlegének elemzésében is az állt, hogy nem hátráltatná tartósan az EU-bővítést, ha az írek ismét nemet mondanának a nizzai szerződésről jövő hétre kiírt újabb népszavazáson, mert több lehetőség is van ennek az akadálynak a kikerülésére. A befektetési bank szakértői szerint több változatról is szó van, de ők is azt látják a legvalószínűbbnek, hogy a nizzai szerződésnek a bővítéshez kapcsolódó elemeit egyszerűen átemelik a csatlakozási szerződésekbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK