Putyin-kultusz Oroszországban

Oroszország ünnepel, ugyanis elnökük, Vlagyimir Putyin 50 éves. Az elnököt a legkülönbözőbb ajándékokkal kívánják meglepni, míg elemzők szerint a nagymértékű Putyin-kultusz az elnök személyiségének torzulásához vezethet.

Vlagyimír Putyin orosz elnök külföldön ünnepelte 50. születésnapját. A Független Államok Közössége vezetőinek csúcstalálkozóján vett részt a moldovai Kisinyovban.

A Kremlben buzgón szervezik a születésnapi partit, míg az elemzők a Putyin-kultusz veszélyeiről beszélnek. Többen találgatják, mivel is rukkolhatnának elő a  világ egyik legerősebb állama vezetőjének 50. születésnapjára. Néhány igen leleményes megoldás látott eddig napvilágot, így például az Orosz Ékszerészek Társasága elkészítené az orosz cárok koronájának másolatát. A Balti-tenger partjairól egy strucctojásra festett Putyin portré érkezett, a FÁK-csúcson a moldovai elnök bejelentette: egy lóval ajándékozza meg Putyin elnököt. Oroszország legkülönbözőbb pontjairól pedig tízezer gyermek küldte el születésnapi jókívánságát.

A Kreml - Putyin távollétére hivatkozva - háttérbe akarja szorítani a szülinapi megemlékezést, nem szeretnének nagy felhajtást csinálni, a születésnapot az elnök magánügyének tartják.

Az orosz elnökről neveztek már el kávézót, fagylaltot és paradicsomot, és az 50. születésnap kiváló alkallom arra, hogy a nyilvánosság újabb zavarbaejtő ömlengéssel fejezze ki szeretetét. Putyin bírálói szerint az elnök titokban élvezi a népi szeretet ezen megnyilvánulásait, ezért figyelmeztetnek, hogy nagy veszélyt rejt magában, ha a Kreml nem utasítja vissza ezeket az ajándékokat, mert Putyin fülébe így állandóan és szinte kizárólag a kellemes hírek jutnak el. Ez pedig veszélyes - állítja Vlagyimír Pozner politikai kommentáror. Pozner szerint Putyin környezetében sok a talpnyaló, így nem csoda, ha valaki, akinek nap mint nap azt mondják, hogy ő milyen brilliáns személyiség, el is hiszi, hogy ez így van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK