Szerbia: az EU választásra buzdít

Az Európai Unió Belgrádban akkreditált nagykövetei a vasárnapi elnökválasztáson való részvételre szólították fel Szerbia polgárait. Alacsony részvétel esetén az elnökválasztás érvényessége forog kockán.

Az EU soros elnöke, Dánia nagykövetsége által kiadott keddi közlemény szerint a köztársasági elnökválasztás Szerbia belügye ugyan, de nem fér hozzá kétség, hogy a választás második, október 13-i fordulójának sikere nagyon kedvező és fontos üzenet lenne a világnak. A magas választási részvétel arról tanúskodna, hogy a szavazópolgárok erőteljesen támogatják a demokratikus értékeket - áll a közleményben.

Szerbiában a vasárnapi elnökválasztás érvényessége forog kockán, miután az első fordulóban harmadik helyen végzett Vojislav Seselj radikális pártvezér választási bojkottra szólította fel híveit. Az első, szeptember 29-i fordulóban a szavazópolgárok 55,5 százaléka vett részt, míg Seseljre a választók 23,24 százaléka adta voksát. Ahhoz, hogy érvényes legyen a választás második fordulója a szavazópolgárok legalább felének kell az urnákhoz járulnia.

A két továbbjutott elnökjelöltön, Vojislav Kostunica jugoszláv államfőn és Miroljub Labus miniszterelnök-helyettesen kívül számos politikus és több szerbiai szervezet - kezdve a pravoszláv egyháztól egészen a szakszervezeti szövetségig - a választásokon való részvételre szólította a polgárokat tartva attól, hogy a kudarc belpolitikai válságba sodorná az országot. Közben Szerbiában lankadatlan erővel folyik a két jelölt választási kampánya, s mivel Kostunica hadjárata során leginkább a szerb kormányt célozza bírálataival, időről időre a köztársasági kabinet reagálni kényszerül.

A kormány kedden elutasította az államfő többször hangoztatott állítását, miszerint a gazdaság fellendítéséhez nem jött létre a jogi keret. A kormány közleményében emlékeztetett arra, hogy az év eleje óta a parlament 81 törvényt fogadott el, és elfogadásra vár a kormány által előterjesztett további 30 törvényjavaslat. A kormány szerint éppen a Kostunica által vezetett Szerbiai Demokrata Párt képviselői - vállvetve a radikálisokkal és a szocialistákkal - akadályozták a parlament munkáját, távolmaradásukkal és obstrukciójukkal lehetetlenné tették számos jogszabály elfogadását.

Kapóra jöhetett Zoran Djindjic kormányának Clare Short, a nemzetközi fejlődésért felelős brit miniszter asszony keddi belgrádi látogatása, illetve a megbeszélések után tett derűlátó nyilatkozata. "Szerbiában gyorsan haladnak a reformok, hatékonyabban és következetesebben hajtják végre őket, mint a legtöbb, átalakulás folyamatában lévő országban" - hangoztatta a brit miniszter asszony, miután tárgyalt több jugoszláv és szerbiai politikai, illetve gazdasági vezetővel.