A tagjelölt országok

Az alábbiakban olvashatja a tizenhárom tagjelölt ország legfontosabb jellemzőit: mennyire felkészült, mely területeken mutat lemaradást, és mennyire támogatja a lakosság az EU-csatlakozást. Az Európai Unió Bizottságának most elfogadott javaslata szerint a tizenhárom országból tíz - Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia - csatlakozhat 2004-ben, kettő - Románia és Bulgária - 2007-ben, Törökországnak pedig nem tűztek ki konkrét időpontot. 

Észtország Lettország Litvánia Lengyelország Cseh Köztársaság Szlovákia Magyarország Szlovénia Románia Bulgária Törökország Ciprus Málta A Szovjetunió széthullása után Észtország északi szomszédai felé nyitott. Az EU azonban aggodalommal figyelte az orosz kisebbséggel szemben tanusított bánásmódot és a bevándorlók integrálásának kérdését. Lemaradásban van az ország a jogharmonizáció terén, lakossága nem túl lelkes a csatlakozástól. Mindössze 33 százalékuk támogatja, hogy az EU-tagja legyen Észtország, 38 százalékuk nem nyilvánított véleményt.

Gazdasági vonatkozások:

Az ország Kelet-Európa leglelkesebb reformereként gyors deregulációt hajtott végre. Már korán a német márkához kötötték saját valutájuk árfolyamát, ezen kívül az adórendszert is megreformálták. Részletek...

Előző
Következő