Reagálások az Európai Bizottság döntésére

Az Európai Bizottság jelentése 10 országot felvételét ajánlja az EU-nak 2004-ben.Az első reakciók általában üdvözölték a döntést.

Az első osztrák reagálások üdvözölték, hogy az Európai Bizottság tíz országot ajánlott az unióba való felvételre 2004-ben.

Ursula Stenzel, a kormányzó Osztrák Néppárt Európa Parlamenti küldöttségének vezetője szerint az osztrák külpolitika lényegi célja, hogy a szomszédos államok az EU tagjává váljanak. Stenzel egyben felszólította az EU-t, dolgozza ki közös álláspontját a mezőgazdaság és a költségvetés kérdéseiben.

A néppárti politikus szerint a bővítés ügye nem függ közvetlenül a nizzai szerződésről tartandó írországi népszavazás kimenetelétől, de "nagy a veszély, hogy néhány uniós tagállam az írek esetleges elutasító döntését ürügynek használhatja a bővítés feltartóztatására".

Hans-Peter Martin, az Európai Parlament képviselője üdvözölte a döntést, de óva intett a buktatóktól, amelyek között az írországi népszavazást és az EU még szükséges reformjait említette.

Alexander van der Bellen, az osztrák Zöldek elnöke a Bizottság döntését "Európa évszázados feszültségek utáni újbóli kibékülése és újraegyesítése felé tett fontos lépésként", továbbá a nacionalizmus elleni jelentős eszközként üdvözölte. Alexander van der Bellen szerint amennyiben a tagjelölt államok előtt bezárulna a csatlakozás útja, fennállna a veszély, hogy visszazuhannak a nacionalizmusba. Hangsúlyozta, pártja messzemenően támogatja az EU bővítését. Egyúttal figyelmeztetett: amennyiben az Osztrák Néppárt kitart amellett, hogy a választások után folytatja a jelenlegi koalíciót a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárttal, az utóbbi részéről kemény ellenállásra kell számítani a nagy európai megbékélési projekttel szemben.

Előző
Következő