Az USA időben figyelmezteti Izraelt Irakról

Az Egyesült Államok megígérte Izraelnek, hogy Irak elleni támadása előtt 72 órával figyelmezteti a küszöbön álló hadműveletre: Izrael így időt kap arra, hogy felkészüljön egy esetleges iraki ellentámadásra.

A hírt egy neve elhallgatását kérő magas rangú izraeli tisztségviselő közölte a Jeruzsálemben, néhány nappal azelőtt, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő megbeszélést folytat George Bush amerikai elnökkel az Irak elleni esetleges amerikai katonai fellépésről.

Izrael arra az eshetőségre igyekszik felkészülni, hogy Irak az amerikai támadás idején rakétákat lőhet ki izraeli területre. Bagdad így járt el az öbölháború idején: 39 iraki Scud-rakéta csapódott be Tel-Avivra és körzetére. Izrael erős amerikai nyomás hatására nem intézett akkor ellencsapást.

Az Egyesült Államok az öbölháború idején igyekezett kivonni Izraelt a konfliktusból, attól tartva, hogy egy izraeli katonai művelet esetleg szétforgácsolná az Irak ellen létrehozott szövetséget, amelynek több arab ország is része volt. Az Egyesült Államok Patriot rakétaelhárító ütegeket szállított Izraelnek, amelyek azonban kevéssé bizonyultak hatékonynak. Izraeli sajtójelentések szerint a titkosszolgálati információcsere is korlátozott mértékű volt akkor Izrael és az Egyesült Államok között.

Az azóta eltelt egy évtizedben a két ország közösen kifejlesztette az Arrow rakétaelhárító rendszert, amelyet az izraeli hadsereg hadrendbe is állított. Izraeli tisztségviselők közölték, hogy Izrael most fenntartja magának az önvédelem jogát. Saron jelezte, hogy Izrael kénytelen lenne válaszcsapást intézni, ha egy iraki támadás sok izraeli áldozatot követelne.