Lord Robertson NATO-főtitkár a szövetség állandó tanácsának szerdai ülése után közölte, hogy Borisz Trajkovszki macedón elnök kérésére december 15-ig meghosszabbítják a balkáni országban a NATO vezette békefenntartó műveletet.

Az Amber Fox elnevezésű művelet keretében a NATO vezetésével 780 főnyi nemzetközi haderő állomásozik Macedóniában, hogy biztosítsa a polgárháborút lezáró ohridi megállapodást ellenőrző EBESZ- és EU-megfigyelők személyes biztonságát. A macedóniai parlamenti választások után napokig tartott a bizonytalanság, megalakul-e az új kormány, mielőtt lejár az Amber Fox művelet október 26-án.

Trajkovszki elnök kérése most véget vetett a bizonytalanságnak és a NATO vezető testülete egyetértett azzal, hogy mintegy három hónappal meghosszabbítsák a műveletet. A hosszabbítást még külön jóvá kell hagynia a holland kormánynak is, mert júniusban ez az ország vette át a parancsnoklást Németországtól a macedóniai erőnél. Robertson azonban már előre ígéretet kapott a holland kormánytól, hogy készen állnak a művelet meghosszabbítására.

A szövetségben eközben egyre többen vetik fel, hogy a macedóniai belső megbékélés előrehaladásával már aligha lesz szükség sokáig erre a misszióra, döntés azonban még nem született. Az viszont már bizonyosra vehető, hogy az Európai Unió, amely önálló biztonsági politikája fejlődésének keretében most, októberben tervezte átvenni e művelet vezetését, nem lesz erre képes. Görögország és az EU-n kívül levő Törökország közötti ellentétek miatt a NATO és az EU évek óta nem tud megállapodásra jutni katonai együttműködésének rendszeréről.

Az EU úgy tervezi létrehozni gyorsan bevethető katonai erejét, hogy azzal önálló válságkezelő műveletet csak a NATO fontos eszközeinek igénybe vételével tud végrehajtani. Törökország ellenzi e NATO-eszközök - hadműveleti tervezés, nagy szállítógépek - automatikus kölcsönadását az EU-nak, amíg az nem biztosít tagjaival egyenjogú részvételt az ilyen művelet tervezésében és eldöntésében Törökországnak.