Az egykori keletnémet pártvagyonok ügyében illetékes független bizottság (UKPV) nyomozást indított az Erich Honecker volt keletnémet pártvezető titkos számláiról és az állítólag Budapestre menekített értékes festményeiről szóló hírek hatására.

A bizottság szóvivője a Berliner Zeitung című lapnak azt mondta, hogy "nagyon komolyan" veszik a titkos Honecker-vagyonra vonatkozó utalásokat. A német belügyminisztériumon belül működő UKPV-t 1990-ben hozták létre, és feladata az NDK-pártok és -tömegszervezetek elrejtett vagyoni értékeinek visszaszerzése.

A Focus hetilap hétfőn adott hírt Margot Honecker, a néhai NDK-pártállami vezető felesége leveleiről, amelyben említés történik ismeretlen nagyságú pénzösszeg Berlinből Chilébe való átutalásáról. Ezen kívül egy, a Honecker-hagyaték gondozásával megbízott volt pártfunkcionárius utalásokat tett arra, hogy a Német Szocialista Egységpárt egykori vezetője - hazájából való elmenekülése előtt - Leonardo da Vinci, Picasso és Rembrandt eredeti festményeit csempésztette Budapestre.