Készül Irak megszállásának terve

Irak hosszabb megszállásának tervein dolgozik a Fehér Ház. Az elképzelés szerint amerikai katonai kormányzattal akadályoznák meg, hogy Irak káoszba süllyedjen. Az országot a háború utáni Japán mintájára amerikai parancsnok irányítaná addig, amíg sikerül megszervezni a civil államot.

Részletes tervet készít a Fehér Ház Irak megszállásáról arra az esetre, ha megdöntik Szaddám Huszein rendszerét. A katonai kormányzat rendszerét Japán második világháború utáni megszállásáról mintáznák.

A hónapokig vagy évekig tartó folyamat végén az amerikai hadsereg a helyi, szabadon választott civil kormányzatnak adná át a hatalmat.

A terv szerint bíróság elé állítanák a háborús bűnösöket - írta a The New York Times.

Washington elképzelése szerint Irakot a megszállás után amerikai katona kormányozná. A kormányzó valószínűleg Tommy R. Franks tábornok, a Központi Parancsnokság parancsnoka vagy valamelyik beosztottja lenne. A Központi Parancsnokság műveleti területe kiterjed Irakra is, így az Arab-öböl térségében állomásozó amerikai alakulatokat Franks tábornok irányítja. Franks volt az amerikai hadsereg afganisztáni hadműveleteinek parancsnoka is.

Irak amerikai katonai kormányzójának feladata hasonló lenne ahhoz, mint amilyennel Douglas MacArthur tábornok érkezett Japánba 1945-ben.

A végleges tervet még nem hagyták jóvá, és úgy tudni, hogy a szövetségesekkel sem konzultáltak róla. Az elképzelés azután körvonalazódott, hogy George W. Bush, az USA elnöke és munkatársai több ízben tanácskoztak Irakról.

Irak háború utáni megszállásának és katonai igazgatásának részleteit azért kezdték el kidolgozni, mert az USA kormánya szerint létrejöhet kompromisszum az ENSZ-ben. Elképzelhető, hogy a Biztonság Tanács új határozata nem hatalmazná fel az Egyesült Államokat az erő alkalmazására, ám valamiképpen mégis lehetővé tenné Irak lefegyverzésének kikényszerítését.

Washington készül a konfliktusra: a törvényhozás mindkét háza felhatalmazta az elnököt, hogy katonai erőt bevethessen a bagdadi rezsim ellen.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK