Két robbantás rázta meg szombat este az indonéziai Bali szigetét. Az egyik pokolgép egy népszerű éjszakai bárban robbant, ahol több mint 180 ember meghalt, és 215-en megsérültek.

Több mint száznyolcvan ember, köztük sok turista vesztette életét szombat este az indonéziai Bali szigetén. Két különböző helyen robbant pokolgép szinte azonos időben, helyi idő szerint este tizenegy óra és fél tizenkettő között. A sebesültek száma legkevesebb 215-re tehető. A BBC jelentése szerint az áldozatok kétharmada a külföldi turista: többségükban ausztrálok, németek britek és franciák. Az indonéziai magyar nagykövet úgy tudja, magyarok nem tartózkodtak a merénylet közelében.

Forrás: EPA
Fotó: EPA

Az egyik pokolgép a Kuta Beach nevű népszerű üdülőhely mulatónegyedében, a Sari Club nevet viselő éjszakai bárban robbant. A detonáció után hatalmas tűz ütött ki, amely még öt órával később is nagy lángokkal égett. A hírügynökségi jelentésekből úgy tűnik, hogy valamennyi áldozat ebben ennek a robbantásnak a következtében halt meg, vagy sebesült meg.

A robbanás erejét jól jelzi, hogy a helyszínen két méter mély és 4,5 méter széles kráter keletkezett, több épület és tucatnyi autó súlyosan megrongálódott, valamint fél kilométeres sugarú körzetben kisebb károk keletkeztek az épületekben. Félő, hogy a halottak száma még tovább nőhet a mentési munkálatok előrehaladtával.

Kuta Beachet főleg amerikai, ausztrál és új-zélandi turisták látogatják előszeretettel, és a Sari Club nagyon népszerű a külföldiek körében.

A másik pokolgép Bali központi városában, Denpasarban robbant fel, e helyszíntől mintegy száz méterre fekszik az Egyesült Államok konzuli irodája. A helyi idő szerint szombat este 23 óra 5 perckor bekövetkezett robbanásban senki nem sebesült meg. A merényletekért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

A merényletek elijeszthetik a turistákat

Az AP szerint a Balin elkövetett pokolgépes merényletek következményei beláthatatlanok lehetnek: súlyos csapást mérhetnek Indonézia jól jövedelmező turisztikai iparágára, és alááshatják a gazdaság fellendítésére irányuló kormányzati erőfeszítéseket. Indonéziát évente mintegy ötmillió turista keresi fel, és megközelítőleg ötmilliárd dollárt költenek el.

Amerikai diplomaták már korábban nyugtalanságukat fejezték ki amiatt, hogy az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat veszélyt jelenthet Indonéziában amerikai érdekképviseletekre. Az al-Kaida esetleges merényletének kockázata miatt szeptemberben be is zárták hat napra a Jáva szigetén fekvő Surabaya városban az amerikai nagykövetséget és konzulátust.

A Suharto volt diktátor megbuktatása óta eltelt négy évben etnikai és vallási alapú erőszakos cselekmények rengették meg szerte Indonéziát. Ez alól azonban mindeddig kivétel volt Bali szigete, amely az ország első számú turisztikai célpontja.