Szaúdi pénzből vett bomba robbanhatott Balin

Egy azonosítatlan szaúdi személy pénzt adott az indonéziai bázisú Dzsemáa Iszlámija radikális muzulmán szervezetnek arra, hogy robbanóanyagot vásároljon, és lehetséges, hogy ezt vagy ennek egy részét használták a Bali szigetén elkövetett terrorakcióban. A szombat esti robbantásokban Balin több mint 180 ember vesztette életét.

Egy azonosítatlan szaúdi férfi pénzt adott az indonéziai bázisú Dzsemáa Iszlámija radikális muzulmán szervezetnek arra, hogy robbanóanyagot vásároljon, és lehetséges, hogy ebből a pénzből származtak a Bali szigetén használt robbanószerek. Rohan Gunaratna, terrorizmussal foglalkozó skóciai szakértő szerint a szaúdi pénzforrásról szóló információ attól az al-Kaida-hálózattal kapcsolatban álló, kuvaiti illetőségű Omar al-Faruktól származik, akit júniusban Indonéziában tartóztattak le, majd később Afganisztánban átadtak az amerikaiaknak. Kihallgatásakor tett említést a szóban forgó szaúdi pénzekről.

Gunaratna elmondta: betekintett az amerikaiak által folytatott kihallgatás jegyzőkönyvébe, onnan származnak az információi. Az összeget, amely a Financial Times szerint 74 ezer amerikai dollárt tett ki, valamikor az év első felében küldte a Dzsemáa Iszlámijának az ismeretlen szaúdi adományozó. A terrorizmus-szakértő úgy tudja, hogy a robbanóanyagokat ismeretlen személyek indonéz katonatisztektől vásárolták illegálisan. A beszerzés után a robbanószereket az elmúlt évek véres keresztény-muzulmán összecsapásairól elhíresült indonéziai Ambon szigetére vitték, ott szétosztották több radikális muzulmán csoport között, és az egyik "adagot" szombaton Bali szigetén használhatták fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK