Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Dánia külügyminisztere szerint az Unió bővítése a holland kormányválság ellenére folytatódni fog. Hasonló nyilatkozatot tett Günter Verheugen, az EU bővítésért felelős biztosa is. A holland kormány néhány órával azután jelentette be lemondását, hogy a gazdasági miniszter és a miniszterelnök-helyettes is kilépett a holland kabinetből. A legfrissebb információk szerint a kormányválság - a korábbi hírekkel ellentétben - nem a tervezett EU-bővítés miatt alakult ki, hanem a meggyilkolt Pim Fortuyn pártjában kialakult hatalmi harc következményeként. Eközben Írországban a legfrissebb felmérések szerint csökkent az EU bővítését határozottan támogatók és az azt ellenzők aránya is.

Per Stig Moller, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Dánia külügyminisztere szerint az Unió bővítése a holland kormányválság ellenére folytatódik. "Biztos vagyok abban, hogy Hollandia nem veszi magára annak a felelősségét, hogy meghiúsítsa a bővítést és a második világháborúból visszamaradt sebek begyógyítását" - mondta Moller újságíróknak, miután Günther Verheugennel, az EU bővítési biztosával tárgyalt a dán fővárosban. Verheugen ehhez hozzátette: "Most már olyan közel vagyunk a bővítéshez, hogy alig valószínű, hogy egy ország azt mondja, érvénytelen minden, amit eddig csináltunk."

Az MTI-nek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő diplomaták szerint egyébként a holland kormányválság semmiképp nem gördíthet akadályt az EU bővítése elé. Értékelésük szerint éppen ennek az ellenkezőjére van kilátás. Egy jelentősen meggyengült ügyvivő kormány ugyanis aligha tehetné meg, hogy - esetleg egyedül - elzárkózzon a már körvonalazódó kompromisszum elfogadásától.

A legújabb információk szerint a holland kormányválság nem az EU tervezett bővítése miatt alakult ki, a kabinet ugyanis már az előtt bejelentette lemondását, hogy a kérdés egyáltalán napirendre kerülhetett volna a testület szerdai ülésén. A kormány lemondásához a a meggyilkolt Pim Fortuyn pártjában kialakult hatalmi harc vezetett. Két - a párthoz tartozó - miniszter között ugyanis olyannyira megromlott a viszony, hogy a koalíciós partnerek nem látták értelmét a további közös kormányzásnak. A hollandiai közvélemény előtt már kedden ismert volt a lemondás szándéka, a királynő férjének tegnapi gyászszertartása miatt azonban szerdára halasztották a döntés bejelentését. Ahhoz, hogy a kormány lemondhasson, a királynő jóváhagyására is szükség van.

A holland kormány kevesebb mint 100 hivatalban töltött nap után mondott le. "Nincs remény a koalíciós partnerek közötti további együttműködésre, ezért felajánlottam a királynőnek a lemondásunkat" - jelentette be szerdán a kereszténydemokrata holland miniszterelnök, Jan-Peter Balkenende.

Forrás: EPA
A miniszterelnök bejelentéseFotó: EPA

A három pártból álló jobbközép koalíciót egy sor nagy jelentőségű kérdés osztotta meg, köztük az Európai Unió bővítésének kérdése is. Herman Heinsbroek gazdasági miniszter álláspontja az volt, hogy amennyiben az EU bővítésének negatív következményei" lennének az országra, nem tartja kizártnak, hogy országa megvétózza az EU bővítését. A holland koalíció más képviselői is fenntartásokat fogalmaztak meg a bővítés kapcsán. A legerősebb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) miniszterei azonban rugalmasabb álláspontot foglalnak el a bővítés ügyében, szerintük esélyt kell adni az újonnan csatlakozó országoknak.

A miniszterelnök bejelentése előtt néhány órával lemondott Herman Heinsbroek gazdasági miniszter és Eduard Bomhoff egészségügyi miniszter. Mindketten a meggyilkolt Pim Fortuyn populista pártjának (LPF) tagjai. Fortuyn halála után a két politikus között hatalmi harc kezdődött el a párt vezetéséért. Pim Fortuynt májusban lőtték le két nappal a holland választások előtt, ahol az LPF a második legjobb eredményt érte el a kereszténydemokraták után.

Az LPF megvonta a bizalmat a két minisztertől, és lemondásra szólította fel őket. A harmadik koalíciós partner a konzervatív liberális párt (VVD) ekkor felszólította ez egész kormányt, hogy mondjon le, és írjanak ki új választásokat. "A Pim Fortuyn pártjában kialakult helyzet elviselhetetlenné vált, minél előbb új választásokra van szükség. A két miniszter lemondása ellenére sem akarjuk folytatni a kormányzást a Pim Fortuyn Listájával" - mondta a VVD elnöke, Gerrit Zalm.

Herman Heinsbroek gazdasági miniszter lemondása után közölte: nem tudta tovább folytatni miniszteri munkáját, szerinte az idén  februárban alakult párt kezelhetetlenné vált, az új tagok egészen más nézeteket képviselnek. A bevándorlás megszigorítását szorgalmazó LPF 26 helyet szerzett a választásokon a parlamentben a májusi választásokon, négy tárcát kapott a kormányban: a gazdaságit, az egészségügyit, a közlekedési és vízgazdálkodásit, valamint az újonnan létrehozott menekültügyi és bevándorlásit. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint azonban, ha ma lennének a választások, alig 3-4 székre számíthatnának. Egy politikai elemző szerint a párt a meggyilkolt Pim Fortuynért és köré szerveződött, halála óta a párt szervezetlen, nincs sem szabályzata, sem vezetője.