A Szentszék a Vatikánvárosban tárgyaló amerikai papi küldöttség értésére fogja adni, hogy jogi buktatókat lát a pedofil papokkal szembeni eljárást szabályozó új amerikai szabályrendszerben - közölték vatikáni források csütörtökön.

Amerikai püspökök egy csoportja vasárnap érkezett Vatikánvárosba, hogy egy héten át tartó megbeszélései során jóváhagyást kapjon ahhoz a szabályrendszerhez, amelyet az amerikai katolikus egyház vezetősége júniusban tartott rendkívüli értekezletén fogadott el a pedofil papokkal kapcsolatban.

A Szentszék javasolni fogja az amerikai püspöki konferenciának, hogy a saját hatáskörben hozott drasztikus szabályrendszert próbálja összeegyeztetni a katolikus egyház szabályzatával - közölték vatikáni források. A római katolikus egyház vezetése attól tart, hogy - az amerikai egyházi vezetők által elfogadott eljárásrendet alkalmazva - a pedofiliával megvádolt papokat még azelőtt elmozdítják állásukból, hogy tettük hitelt érdemlően bizonyítást nyer.

A Szentszék hivatalos állásfoglalása egyelőre nem került nyilvánosságra, arról Gregory Wilton püspök, az Amerikai Püspöki Konferencia elnöke pénteken délelőtt tartandó sajtóértekezletén fog beszámolni. Az amerikai Katolikus Püspöki Konferencia vezetőségét csütörtökön délelőtt fogadta II. János Pál pápa is.