Pokolgépes merénylet a Fülöp-szigeteken

Ismeretlenek két pokolgépet robbantottak fel a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Zamboanga centrumában, egy bevásárlóközpontban. Az AFP francia hírügynökség szerint legalább öt halottja és húsz sebesültje van a merényletnek. A rendőrség megtalált egy harmadik pokolgépet is, amit még robbanás előtt hatástalanítani tudtak. A rendőrség szerint az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló, és emberrablásairól is hírhedt Abu Szajjaf muzulmán szélsőséges csoport felelős a tragédiáért.

A 3 szintes Shop-O-Rama bevásárlóközpontban történt első robbantásban 2 ember vesztette életét és tízen sérültek meg. 10 perccel ezután ugyanabban az épületben, de ezúttal egy fűszeres boltban újabb pokolgép lépett működésbe, ami további áldozatokat követelt. Szemtanúk egy kezében csomagot szorongató férfit láttak távozni az első robbanás színhelyéről. A sebesülteket a helyi kórházakba szállították.

A Fülöp-szigeteken is rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be az indonéziai Bali szigetén a hét végén történt közel 180 halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletet követően. A rendőrség szerint az ország déli részén önálló állam megteremtéséért harcoló muszlim szélsőséges csoportok felelősek a terrorcselekmény elkövetéséért. Két héttel ezelőtt Zamboanga egyik karaoki bárjában történt robbanás, akkor 4 személy, köztük egy amerikai katona, vesztette életét és tizenhatan sérültek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK