Ismét a szociáldemokrata Wolfgang Thiersét választották házelnökké csütörtökön Berlinben, az új összetételű német szövetségi gyűlés (Bundestag) alakuló ülésén. Az előző időszakban, állítólagos rossz ülésvezetési technikája miatt Helmut Kohl Thiersét Göringgel hasonlította össze.

Megválasztották Thierse helyetteseit is Antje Vollmer (Zöldek), Susanne Kastner (szociáldemokrata párt - SPD), Norbert Lammert (uniópártok - CDU/CSU) és Hermann Otto Solms (liberálisok - FDP) személyében. Elutasították viszont az uniópártoknak azt a kérését, hogy Lammertén kívül még egy helyettesi posztot kapjanak a Bundestag elnökségében. A kérést előzetesen azzal indokolták, hogy a csak Bajorországban működő Keresztényszociális Unió (CSU) a szeptemberi választásokon a szavazatok 9,0 százalékát szerezte meg, az ország harmadik legerősebb pártja.

A keresztény uniópártok egyébként együttesen a voksok 38,5 százalékát szerezték meg szeptember 22-én. Hírmagyarázók szerint az uniópártok az elutasítást azzal torolták meg, hogy nagy számban szavaztak Thierse ellen. Az 58 éves keletnémet irodalomtudós a szavazatok 59,9 százalékát kapta meg, négy évvel ezelőtt még 76,9 százalékos volt a támogatottsága.

Ugyancsak sok ellenszavazatot kapott az SPD, illetve a Zöldek alelnökjelöltje, Kastner és Vollmer. Thierse amúgy sem élvez túl nagy népszerűséget az uniópártok körében, amit részben a kereszténydemokraták adományügye nyomán kiszabott kemény házelnöki büntetésekkel magyaráznak. Az ellenszenv odáig fajult, hogy Helmut Kohl volt kancellár az előző Bundestag mandátumának vége felé állítólag azt mondta róla, hogy a német parlamentnek Göring óta nem volt ilyen rossz elnöke.

A 15. Bundestagban négy frakció alakult: legerősebb a szociáldemokrata 251 mandátummal, 248 mandátumot mondhatnak magukénak az uniópártok, 55-öt a környezetvédők, 47-et a liberálisok. A Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) két képviselőt küldhetett a Bundestagba, mindketten választókerületükben nyertek. A PDS pártként nem jutott be a Szövetségi Gyűlésbe, amelynek 603 tagja közül 181 új.