Észak-Koreának is van atomfegyvere

Észak-Koreának két, hasadóanyagként plutóniumot tartalmazó atombombája van - közölték amerikai kormányforrások. Észak-Korea váratlanul beismerte, hogy titokban nukleáris fegyverek gyártásával kísérletezik.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette: ő ugyan személyesen nem járt utána, de úgy gondolja, hogy Észak-Korea rendelkezik néhány nukleáris töltettel. Emlékeztetett rá, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábban jelezte, hogy Phenjannak egy vagy két nukleáris bombája lehet.

Egy névtelenség feltétele mellett nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő kijelentette: Észak-Koreának két plutónium alapú nukleáris töltete van. Washingtonban szerdán este bejelentették: Észak-Korea beismerte, hogy titokban atomfegyvereket hoz létre.

A Fehér Ház szerint Washingtonnak diplomáciai úton kell reagálnia erre a zavarkeltő észak-koreai közlésre, egyúttal törekedni kell az ügy békés megoldására. Az amerikai külügyminisztériumban közölték, hogy az Egyesült Államok konzultálni fog a kérdésről barátaival és szövetségeseivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK