Olaszország: véget ért a kormányellenes sztrájk

A Berlusconi-kormány ellen meghirdetett, hat hónapon belül immár második általános sztrájk sikerét ünnepelte pénteken a CGIL olasz szakszervezeti szövetség: adatai szerint több mint egymillióan - más források szerint kétmillióan - követték pénteken nyolcórás sztrájkfelhívását.

A délután hat órakor végződött országos munkabeszüntetés nyomán jelentős fennakadások voltak a tömegközlekedésben, valamint az Alitalia légitársaság forgalmában és az olasz vasutakon is. Az Alitalia járatainak több mint felét törölték, a sztrájk mintegy 35 ezer légiutast érintett. A kórházakban, iskolákban és bankokban ugyancsak visszhangra talált a sztrájkfelhívás.

Letették a munkát a Fiat autógyár dolgozói, ahol a múlt héten a bejelentette nagyszabású átalakítás keretében 8100 munkahelyt készülnek leépíteni. Az általános sztrájk mellett országszerte tüntetések zajlottak: becslések szerint Milánóban mintegy 250 ezren tiltakoztak a Berlusconi-kormány politikája és az ország rossz gazdasági helyzete ellen. Ugyanakkor a mintegy 6 millió embert tömörítő CGIL által meghirdetett sztrájk méretei nem hasonlíthatók az április 16-i általános munkabeszüntetéshez: ennek keretében 13 millióan maradtak távol munkahelyüktől.

Az olasz munkaügyi miniszter szerint a sztrájk sikere mérsékelt volt. Mint mondta, ez mindenkit arra kell hogy ösztönözzön, hogy a politikai és társadalmi erők közti nagyobb együttműködésért dolgozzon. Ugyanakkor a CGIL azt reméli, hogy a pénteki sztrájk arra sarkallja majd a kormányt, hogy ne csupán a munkaerőpiaci reform végrehajtását gondolja át újra, hanem a jövő évi költségvetést is. Ez a költségvetés a szövetség véleménye szerint keveset tesz a növekedés ösztönzésére egy olyan gazdaságban, amely tavaly is alig-alig bővült.