Igennel voksolt az ír szavazók többsége hat olyan írországi körzetben, ahol szombaton elektronikus úton bonyolították le a népszavazást az Európai Unió nizzai szerződéséről.

Volt olyan szavazókörzet, ahol 73 százaléknyian szavazták meg az EU-bővítés szempontjából is kulcsfontosságú szerződést, de a legkisebb igenlő többség is 57 százalékos volt. Az összesen 42 körzet szavazatait várhatóan vasárnap estére számolják össze.

Az EU-bővítés menetrendjének is részét képező nizzai szerződést az Európai Unió valamennyi országának jóvá kell hagynia ahhoz, hogy életbe lépjen. Írország az utolsó, ahol ez még nem történt meg, mert a ratifikálást népszavazáshoz kötötték, azon pedig a lakosság először - tavaly - nemet mondott a szerződésre.

Amennyiben az írek is elfogadják a dokumentumot, teljesül az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy az EU bővítésére 2004-ben sor kerüljön. Az elsőként megszámlált körzetek kevesebb mint hatodát foglalták magukban az összesen mintegy 3 millió szavazónak.

Több olyan körzetről is szó van ugyanakkor, amelyekben tavaly még a szavazók többsége nemet mondott. Ezekben a körzetekben a részvételi arány is magas volt, 44-55 százalékos, szemben a tavalyi átlagosan 34 százalékkal. Idén átlagosan mintegy 41 százalékra becslik a részvételi arányt, amelynek több elemző a voksolás előtt kulcsszerepet tulajdonított a végeredmény szempontjából.

Az első eredmények ismeretében Mary Harney ír miniszterelnök-helyettes azt jósolta, hogy a szavazás végkimenetele 60 százalék körüli igen lesz.