Bezárják a minszki EBESZ-irodát

Fehéroroszország hétfőn bejelentette, hogy bezárja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki képviseletét, amelynek alkalmazottai közül többnek a vízumát nem hajlandó meghosszabbítani.

Pavel Latusko fehérorosz külügyi szóvivője közölte: az EBESZ-misszió a jelenlegi formájában nem folytathatja tevékenységét az országban. Ugyanakkor hozzátette, hogy Minszk nem utasítja el teljesen az együttműködést az EBESZ-szel, csupán "kölcsönös bizalmat kér, valamint azt, hogy tartsák tiszteletben a fogadó ország álláspontját".

A minszki EBESZ-iroda nem volt hajlandó kommentálni a döntést, az EBESZ bécsi központja pedig az AP érdeklődésére azt felelte, hogy egyelőre nem tájékoztatták a döntésről. Több Minszkben dolgozó EBESZ-alkalmazottnak nem újították meg az idén fehéroroszországi vízumát, s egyeseknek már el is kellett hagyniuk az országot. A misszión csupán egyetlen diplomata maradt.

Tavaly Alekszandr Lukasenko elnök kémkedéssel vádolta az akkori kirendeltség-vezetőt, Hans-Georg Wiecket. Az államfő többször is azt vetette az EBESZ szemére, hogy támogatja az országban működő ellenzékieket, és beavatkozik Fehéroroszország belügyeibe.