Del Ponte bepanaszolja Belgrádot

Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze nagyon elégedetlen Belgrád együttműködési készségével, ezért panaszt emel Jugoszlávia ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsánál.

A főügyész asszony hétfőn belgrádi tárgyalásai alkalmával két újabb vádiratot adott át a jugoszláv hatóságoknak. Carla del Ponte a jugoszláv fővárosban a többi között Zoran Djindjic szerb kormányfővel és Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszterrel tárgyalt. Az utóbbi egyben az NT-vel való együttműködésért felelős szövetségi tanács elnöke is.

A főügyész asszony két feltételezett háborús bűnös vádiratát adta át Svilanovicnak. A vádanyagok nem újak, de az NT eddig titkosan kezelte őket. Carla del Ponte nem hozta nyilvánosságra a két gyanúsított nevét, azt viszont közölte, hogy az NT honlapján még a nap folyamán feltárják mindkettejük kilétét.

A főügyész asszony nem titkolta, hogy az NT újabb vádiratokat készít elő, de nem továbbítja az iratokat Belgrádnak, amíg a jugoszláv parlament nem módosítja az NT-vel való együttműködést szabályozó törvény ama cikkelyét, amely kimondja, hogy az együttműködés Hágával csak azokra a gyanúsítottakra vonatkozik, akik ellen a törvény hatályba lépésekor - április közepéig - már vádat emelt az NT.

Del Ponte szerint ez a paragrafus ellentétes Jugoszlávia nemzetközi kötelezettségvállalásaival. A hágai főügyész közölte, hogy nagyon elégedetlen Belgrád együttműködési készségével: a jugoszláv hatóságok késlekednek a gyanúsítottak letartóztatásával, a hadsereg pedig nem bocsátja az NT nyomozóinak rendelkezésére a katonai levéltárakat.

Del Ponte emiatt Clode Jordával, a törvényszék elnökével együtt panaszt emel Jugoszlávia ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsánál. A főügyész asszony közölte: nincsenek információi arról, hogy jelen pillanatban hol tartózkodik a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok. Hozzátette: júliusban tudta, hol tartózkodik a tábornok, és akkor erről tájékoztatta is Belgrádot, de a letartóztatás elmaradt.

Svilanovic emlékeztetett arra: a jugoszláv kormány lehetővé tette, hogy a hágai törvényszék elé álljon 14 gyanúsított, közülük hat személyt letartóztattak, nyolcan önként feladták magukat. Az NT lajstromán azonban további 13 vádlott neve szerepel.

Ha az NT bepanaszolja a BT-nél Jugoszláviát, akkor a kormánynak is lehetősége nyílik arra, hogy feltárjon egyes részleteket Belgrád és az NT együttműködéséről - mondta Svilanovic. Emlékeztetett arra, hogy az együttműködés nem csak a vádlottak kiadatásából áll: szövetségi hatóságok eddig 32 tanút oldottak fel az állami és katonai titoktartás kötelme alól, és a hágai nyomozók rendelkezésére bocsátották a hadsereg vezérkarának ülésein készült jegyzőkönyveket.