Kétezer mudzsahidet sejtenek Olaszországban

Olaszországban egyes becslések szerint mintegy kétezer olyan ember tartózkodik, aki néhány hónapos kiképzést kapott afganisztáni táborokban - mondta hétfőn a Rómától délre fekvő Privernóban Stefano Dambruoso milánói államügyész a terrorizmusról szóló egyik nemzetközi konferencián.

Dambruoso újságíróknak elmondta: potenciálisan veszélyes elemekről van szó, noha eddig nem tanúsítottak büntetendő magatartást. Az nem elég indok a letartóztatásukhoz, hogy Afganisztánban kaptak kiképzést, és amiatt sem lehet lefogni őket, hogy egyáltalán nem titkolják, sőt, fennen hirdetik nézeteiket - mondta az államügyész, emlékeztetve, hogy az Egyesült Államokban ezzel szemben a szeptember 11-i merényletek után e potenciálisan veszélyes embereket is rács mögé dugták, mit sem törődve jogaikkal. Olaszországban ez nem történt meg - hangoztatta.

Dambruoso abban látja a legfőbb veszélyt, hogy a különféle terrorista elemek ma már világméretű hálózatot alkotnak. A mudzsahidek (muzulmán harcosok) Afganisztánban nem csupán a terrorista tevékenységhez szükséges technikát és harcmodort sajátították el, hanem kialakult bennük a tudat, hogy mindannyian ugyanahhoz a szervezethez tartoznak. Ez a "minőségi ugrás" Oszama bin Laden arab milliomosnak tulajdonítható. Korábban a különféle algériai, tunéziai és más országbeli sejtek egymástól elszigetelten működtek, ma azonban mindannyian az al-Kaida nagy hálózatának a részei, rendkívül szoros közöttük az összeköttetés.

Dambruoso a konferencián elhangzott hétfői felszólalásában emlékeztetett: Olaszország szolidaritást vállalt az Egyesült Államokkal, ezért veszélyeztetett országgá vált, bekerült a terroristák célkeresztjébe. E veszéllyel úgy lehet szembeszállni - vélekedett a milánói államügyész -, hogy továbbra is meg kell őrizni a hatóságok éberségét, ezen kívül a kormánynak nyitnia kell a mérsékelt iszlám felé, elősegítve mindenfajta integrációs lépést ezzel a vallással. Az olaszországi muzulmán közösség 99,9 százaléka jószándékú emberekből áll , akik a kenyerüket keresik olasz földön - tette hozzá. - A mérsékelt iszlám segítséget nyújthat abban, hogy Olaszországban is ki lehessen szűrni és el lehessen szigetelni a radikális elemeket, amelyek a mérsékeltek számára is veszélyt jelentenek - mondta a nemzetközi konferencián Stefano Dambruoso.