Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze pristinai látogatásán bejelentette, hogy még az idén nyilvánosan vádat emelnek a néhai Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik volt tagja ellen, és a jövő év folyamán elkészül két másik egykori gerillaharcos vádirata.

Hétfői belgrádi látogatása után a főügyész asszony kedden Pristinában tárgyalt Michael Steinerrel, a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetőjével, illetve Fabio Mini KFOR-parancsnokkal. A megbeszélések után a főügyész asszony bejelentette, hogy még az idén vádat emelnek egy volt UCK-fegyveres ellen, és 2004-ig végére járnak az összes nyomozásnak a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmény ügyében.

Carla del Ponte egy évvel ezelőtt, legutóbbi pristinai látogatása alkalmával még az mondta, hogy az UCK három fegyverese 2002 szeptemberéig Hágában találja magát. A főügyész asszony most azzal magyarázta a késlekedést, hogy az albán nemzetiségű tanúk - akik korábban terhelő vallomást tettek a gyanúsítottak ellen - félnek, s nem hajlandóak tanúskodni a törvényszék előtt. Ez az oka annak, hogy Koszovóban késnek a letartóztatások, s eddig egy albán nemzetiségű feltételezett háborús bűnös ellen sem emeltek vádat.

A főügyész szerint a nehézségek ellenére folytatódik a nyomozás, és várhatóan jövőre még két volt UCK-harcos ellen vádat emelnek. A hágai főügyész pristinai látogatásával egy időben a KFOR a nyugat-koszovói Pec városában cigarettacsempészés gyanújával őrizetbe vette a Koszovói Védelmi Hadtest (TMK) parancsnokának, Agim Cekunak a fivérét - nevét nem közli a Beta hírügynökség - és Ekrem Lukát, a Dukadjini nevű legnagyobb koszovói magánvállalat tulajdonosát. A KFOR Pec városában kedden 260 tonna illegális dohányárut és néhány kézifegyvert foglalt le.