Izrael palesztin fotóst engedett szabadon

Izrael - fél év után - a Keciot táborból szabadon engedett egy palesztin fotóst, aki az AFP francia hírügynökségnek dolgozik.

A Negev-sivatagban lévő Keciot fogolytáborból szabadon engedték Hoszám Abu Alam 47 éves palesztin fotóst, az AFP alkalmazottját. Abu Alamot fél évvel ezelőtt, április 24-én tartóztatták le Hebron közelében, de vádat nem emeltek ellene. Először három hónapra vették "adminisztratív őrizetbe", majd azt hat hónapra meghosszabbították anélkül, hogy eljárást indítottak volna ellene. Az AFP megjegyzi, hogy két héttel ezelőtt egy, a Reutersnek dolgozó palesztin operatőrt engedtek szabadon öt hónapi fogva tartás után, és őellene sem emeltek vádat.

Abu Alam ügyében a hadsereg illetékesei május 3-án levelet írtak az AFP-nek: azzal gyanúsítják, hogy támogatja a Tanzimot, a Fatah katonai szárnyát. A francia hírügynökség több ízben is követelte munkatársa szabadon bocsátását. Július 30-án Bertrand Eveno, az AFP elnök-vezérigazgatója Ariel Saron izraeli kormányfőnek írt levelében az adminisztratív fogva tartást "az alapvető demokratikus jogok tűrhetetlen megsértésének" nevezte, amelyekről pedig Izrael Állam azt állítja, hogy tiszteletben tartja őket.