A moszkvai túszejtő akció Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai pályafutására is komoly veszélyt jelenthet. Putyint ugyanis két évvel ezelőtt annak reményében választották államfővé, hogy ő az az ember, aki egyszer és mindenkorra meg tudja oldani a csecsenekkel zajló konflikutust. A moszkvai túszdráma ezért csúnya sebet ejthet Putyin gondosan megformált imázsán, egyes vélemények szerint azonban az orosz elnök - politikai szempontból - akár nyerhet is ezzel a tragikus üggyel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsége ugyan a legutóbb - természetesen még a túszejtő akció előtt - készült közvélemény-kutatások szerint is szokatlanul magas, a mostani krízis az ő fényes politikai pályafutására is veszélyt jelenthet - írja a BBC elemzője. Putyint ugyanis annak tudatában választották elnökké, hogy ő a megfelelő ember a csecsen válság befejezésére. A fegyveresek moszkvai akciója ezért nyilvánvalóan nehéz helyzetbe hozza az államfőt.

Sokan feltehetik például azt a kérdést, hogy a moszkvai túszdráma fényében mi is volt igaz a Kreml azon hangzatos kijelentéseiből, miszerint a csecsenekkel folytatott háború - természetesen Oroszország győzelmével - lezárult. Putyinnak, az egykori biztonsági tisztnek arra a felvetésre is nehéz lesz majd választ adnia, mi a magyarázat arra, hogy az állig felfegyverzett csecsenek mindenféle ellenállás nélkül bejuthattak az ország fővárosába, Moszkvába. Újra felerősödhetnek azon liberális politikusok hangja is, akik már korábban azt kérték számon az elnökön, hogy miért nem próbálta meg békés, tárgyalásos úton rendezni a csecsenekkel zajló konfliktust. Megfigyelők szerint ugyanakkor a túszdráma bizonyos szempontból használhat is Putyin politikai pályafutásának, hiszen ez a példa nélküli akció is igazolhatja azt, hogy a csecsenekkel szemben csak az eddig is alkalmazott keményvonalas eszközök használhatók.

A helyzet belpolitikai kezelése tehát nyilván gondot okoz Putyinnak, a külpolitikában azonban meg is könnyítheti a dolgát - írja a BBC. A túszdráma után ugyanis az oroszok csecsenföldi tevékenységét kritikusan szemlélő nyugati államok is elfogadhatják Putyin érvelését, miszerint a csecsen lázadókat terroristaként kell kezelni.

A túszdráma egyértelmű politikai vesztese tehát nem is annyira Putyin, hanem sokkal inkább Aszlan Maszhadov, a mérsékelt nézeteiről ismert csecsen elnök. A nyugati országok - köztük az Egyesült Államok - korábban éppen azt szorgalmazták, hogy Oroszország fogadja el őt tárgyalópartnerként. A túszdráma után azonban Maszhadovot - hiába választott elnöke a csecseneknek - sem Oroszországban, sem a nyugati világban nem fogják partnerként kezelni.