Az izraeli haderő péntek délután megkezdte kivonulását a ciszjordániai Hebron városából. Kivonulás közben az izraeliek röplapokon figyelmeztettek: súlyosan megtorolják, ha a palesztinok újra támadásokba kezdenének.

A Palesztin Hatósággal kötött megállapodás értelmében a város nyolcvan százaléka hivatalosan palesztin ellenőrzés alatt áll,  Izrael csak azt a körzetet felügyeli, ahol mintegy 600 zsidó telepes él, 120 ezer arab gyűrűjében. Izrael 1997-ben ki is vonult az érintett körzetekből, de idén júniusban - számos palesztin öngyilkos merénylet után - újra elfoglalt hetet a nyolc legfontosabb ciszjordániai palesztin autonóm város közül: ezek között volt Hebron is. 

Az izraeliek most várhatóan teljesen kivonják csapataikat a palesztin ellenőrzés alatt álló településrészről, de ott maradnak két elővárosban, ahonnan fegyveresek a múltban többször is rálőttek a hebroni zsidó negyedre.  A kivonulás egy augusztusi megállapodás része: ennek értelmében az izraeli erőket fokozatosan visszavonják azokból a palesztin autonóm körzetekből, ahol nyugalom van, s ezekben a palesztinok veszik át a biztonsági teendőket. E megállapodás keretében ürítették ki az izraeliek augusztus 19-én Betlehemet. A hebroni kivonulás viszont néhány napot csúszott, mert a hét elején újabb öngyilkos palesztin merénylet történt Izraelben, 15 ember halálát követelve.