Londonban szerdán sikerült egy kommandósakció keretében elfogni az al-Kaida terrorszervezet európai vezetőjét. A jordán származású férfit hazájában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték több, 1998-ban elkövetett pokolgépes merényletben való bűnrészességért.

Londonban őrizetbe vették Abu Katada iszlám szélsőségest, aki a feltételezések szerint a nemzetközi terrorista vezér, Oszama bin Laden európai megbízottja - jelentette a The Times angol napilap. A 42 éves Katadát a londoni Bermondsey negyed egyik lakóházát megrohamozva fogták el. A férfi valódi neve a The Times szerint Omar Mahmud Abu Omar. Szerepel a terroristagyanús személyekről összeállított ENSZ-listán, és számos ország rendőrsége körözi mint az al-Kaida terrorszervezet egyik kulcsfiguráját.

David Blunkett belügyminiszter csütörtökön már bejelentette, hogy a tavaly szeptember 11. után bevezetett rendkívüli intézkedések eredményeképpen őrizetbe vettek egy terroristagyanús személyt, kilétét azonban nem volt hajlandó közölni. A BBC közlése szerint Katadát - akinek nyoma veszett a terrorizmus elleni rendkívüli törvények tavaly decemberi érvénybe lépése előtt - szerdán fogták el.

A jordániai születésű palesztin terrorista 1994-ben kapott menedékjogot Nagy-Britanniában. Jordániában távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték több, 1998-ban elkövetett pokolgépes merényletben való részességéért. Az amerikai és spanyol nyomozóhatóságok Oszama bin Laden "európai nagykövetének" tartják őt.