A francia belügyminiszter referendumot kínál Korzikának

Népszavazást ajánlott Korzika intézményes jövőjéről Nicolas Sarkozy belügyminiszter, aki a hét végén kétnapos látogatást tett a Franciaországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten.

A korzikai gyűlés választott képviselői előtt Ajaccióban elhangzott beszédében a párizsi jobbközép kormány erős emberének számító belügyminiszter a kabinet decentralizálási programjával összhangban arra biztatta hallgatóságát, a felkínált lehetőségekkel élve vállaljon nagyobb felelősséget a sajátos nemzeti karakterű sziget helyi ügyeinek intézésében.

A belügyminiszter, akinek látogatása előtt több merénylet történt a szigeten, elődei közül elsőként állt elő a forradalmainak számító indítvánnyal. Kijelentette: a Raffarin-kormány által kilátásba helyezett decentralizálási folyamatban van mód arra, hogy a sziget az eddig két megye helyett egyetlen közigazgatási egységgé - régióvá alakuljon. Ha a helyi önkormányzati szerv, a korzikai gyűlés képviselői nem képesek megegyezni abban, hogy igényt tartanak-e az eddiginél nagyobb önállóságra (aminek velejárója a többi között a központi támogatások csökkentése), Párizs közvetlenül a szigetlakókhoz fordul a válaszért. "A kormány nem fogja magára vállalni a döntést önök helyett" - mondta Sarkozy.

A belügyminiszter szombati ajacciói gyűlésén nem vettek részt a korzikai önkormányzati testület nacionalista képviselői, aki közül többen a sziget Franciaországtól való teljes elszakadását szorgalmazzák.

Lionel Jospin, az előző, szocialista kormány miniszterelnöke a francia alkotmány előírásaira hivatkozva elzárkózott a népszavazás lehetőségének fölvetésétől. A fél éve hivatalban lévő jobbközép kabinet sem kíván zöld fényt adni Korzika leválásának, de a többi régiót is érintő decentralizálási program keretében megfontolandónak ítéli a központhoz fűző kötelékek lazítását. Egy tavaly augusztusi felmérés szerint egyébként túl nagy kockázatot a referendum kiírásával sem venne magára Párizs: a sziget lakosságának 65 százalékos többsége kategorikusan ellenezi a Franciaországtól való elszakadást. A helyi ügyekbe való nagyobb beleszólás és önállóság lehetősége viszont mindkét fél számára előnyökkel kecsegtet - vélik megfigyelők.

A Sarkozy-javaslat eldöntése egyelőre nem a holnap kérdése. A miniszter bejelentette, hogy jövő tavasszal ismét Korzikára utazik, és folytatja eszmecseréit a korzikai gyűlés képviselőivel.