Nem hivatalos eredmények szerint Rugova győzött Koszovóban

Két koszovói civil szervezet nem hivatalos adatai szerint Ibrahim Rugova tartományi elnök pártja fölényes győzelmet aratott a szombati helyhatósági választáson. A koszovói ideiglenes ENSZ-igazgatás (UNMIK) szerint a koszovói szerbek alacsony részvétele a szombati helyhatósági választáson kérdésessé teszi a tartomány decentralizációjáról szóló tárgyalások sikerét.

A Koszovói Akció Civil Kezdeményezésért és a Bizottság az Emberi Jogok Védelméért nevű két, nem kormányzati szervezet vasárnap közzétett adatai szerint a harminc tartományi önkormányzat közül tizenötben a Rugova vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) győzött. Az LDK az első helyen végezett jóformán minden nagyobb városban, egyebek mellett Pristinában, Kosovska Mitrovicán, Obilicban, Podujevón, Urosevacon, Vucitrnban, Gnjilanén és Pec városában.

A Hasim Thaqi vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) hét kisebb településen került fölénybe. A Ramus Haradinaj vezette Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt két városban, Decanéban és Djakovicában a PDK-val szövetségben alakíthat koalíciót.

A választásokat felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű belgrádi szervezet szerint szerb pártok és politikai szervezetek csak négy önkormányzatban lesznek többségben. A jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) Zubin Potokban és Leposavicban győzött, a Milan Ivanovic vezette észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács (SNV) Zvecanban lett az első, míg Strpcében a Szocialisták nevű polgári kezdeményezés győzött.

Két önkormányzat jövendő összetételéről egyelőre nincsenek adatok.

A két évvel ezelőtti helyhatósági választáson az LDK 58 százalékkal győzött, míg a tavaly novemberi parlamenti választáson már csak a voksok 45,8 százalékára tett szert. Közvélemény-kutatások a mostani helyhatósági választáson közel 40 százalékos győzelmet jósoltak Rugováéknak.

Az EBESZ hétfőn teszi közzé a végleges nem hivatalos eredményeket a szombati helyhatósági választásról.

Távolmaradtak a szerbek a választásoktól

A koszovói ideiglenes ENSZ-igazgatás (UNMIK) szerint a koszovói szerbek alacsony részvétele a szombati helyhatósági választáson kérdésessé teszi a tartomány decentralizációjáról szóló tárgyalások sikerét.

Az EBESZ előzetes eredményei szerint Koszovóban 53 százalékos volt a részvételi arány a szombati választáson. A régiókra bontott adatok szerint a többségben albánok lakta régiókban magas volt a részvételi arány: Prizrenben 57, Gnijlanén 56,97 százalékos, Pec városában 51,47, Kosovska Mitrovicán 48,9, Pristinában 45 százalékos volt a részvételi arány.

A többségben szerbek lakta településeken átlagban 28 százalékos volt a részvétel. A koszovói szerbek politikai vezetői kedden felszólították honfitársaikat, hogy csak öt tartományi városban és körzetében járuljanak urnákhoz, ott, ahol többségben szerbek laknak, illetve adottak a szavazáshoz szükséges biztonságos körülmények és intézményes keretek. A szerb kormány ezzel szemben minden koszovói szerbet az urnákhoz szólított.

A választásokat felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért nevű szervezet közzé tette az említett enklávékban - Leposavicban, Zubin Potokban, Zvecanban, Srpcéban és Novo Brdón - néhol hetven százalékot meghaladó volt a részvételi arány, a többi, koszovói szerbek által lakott településen viszon elenyésző volt a részvétel. Kosovska Mitrovica északi részén - ahol a legnépesebb szerb entitás él egy tömbben - a választási részvétel 0,7 százalékos volt.

Szerbia középső részén és Montenegróban a szavazásra jogosult koszovói szerb menekültek közel 12 százaléka voksolt.

A koszovói szerbek és a belgrádi politikai vezetők szerint az alacsony részvétel részben annak tudható be, hogy a választási előtt mindössze három nappal kezdődött a kampány, ráadásul nem volt összhangban a koszovói politikai vezetés és a szerb kormány üzenete a szavazókhoz. A koszovói szerbek a kudarcot Michael Steiner számlájára írják. Az UNMIK vezetője utolsó percben hirdette meg, hogy november 1-én kezdődnek a több párti tárgyalások a tartomány decentralizációjáról. A központi hatalom átruházása a helyhatósági szintre feltétele volt a szerbek részvételének.

Steiner úgy látja, hogy a koszovói szerbek alacsony részvétele eleve megkérdőjelezi a decentralizációs tárgyalások sikerét. Emlékeztetett arra, hogy a magas részvétel előfeltétele volt a tárgyalássorozat megkezdésének.

Oliver Ivanovic, a tartományi parlament szerb elnökségi tagja szerint Steiner kijelentése megkérdőjelezi azt, hogy a misszióvezető valóban őszintén akarta-e a decentralizációt. Ivanovic szerint Steiner terve egyébként is zavaros és figyelmen kívül hagyja a szerbek követeléseit.

Az UNMIK-vezető decentralizációs tervének magvát az az elképzelés képezi, hogy az önkormányzatokon belül "alárendelt önkormányzati egységek" jönnének létre, amelyek révén nemzeti kisebbségek képviselni tudnák érdekeiket. Az említett kirendeltségek saját költségvetéssel rendelkeznének, és lennének közigazgatási szerveik is; hatáskörükbe tartozna az oktatási, egészségügyi és kulturális intézmények működtetése stb. A koszovói szerbek ezzel szemben több önálló önkormányzatra bontanák egy-egy közigazgatási egységet, hogy különálló önkormányzatokhoz juthassanak az egy tömbben élő etnikumok. A misszióvezető erről hallani sem akar.

LDK tisztviselőket gyilkoltak meg

Ismeretlen tettesek meggyilkolták a szombati helyhatósági választásokon győztes párt, az Ibrahim Rugova tartományi elnök vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) egyik magas beosztású tisztségviselőjét, illetve a párt két másik tagját.

Az LDK közleménye szerint az incidens vasárnap kora délután történt Koszovó déli részén, a Suva Reka és Prizren között félúton fekvő Lesane faluban. Ismeretlen fegyveresek géppisztolyból tüzet nyitottak arra a személygépkocsira, amelyben Uke Bytyci, a Suva Reka-i önkormányzat LDK-s elnöke, illetve a párt két "aktivistája" ült -nevükből ítélve Bytyci közeli rokonai lehettek. Mindhárman a prizreni kórházban haltak bele sebesüléseikbe.

A közlemény szerint a támadás előre kitervelték. Andrea Angeli, az ENSZ-rendőrség szóvivője közölte a Tanjuggal, hogy az incidensben egy albán nemzetiségű támadó is életét vesztette.