A múlt hétvégi moszkvai túszdráma helyszínén, a Dubrovka színházban többé nem lehet előadni az Észak-Kelet című zenés darabot - állítja a szerző. A színészek közül sokan meghaltak, az épület, a díszlet és a jelmezek megrongálódtak. A szerző azt tervezi, hogy idővel Oroszország nagyvárosaiban mutatja majd be a musicalt.

Georgíj Vaszilijev, a Észak-Kelet című zenés darab társszerzője egyike volt annak a nyolcszáznál is több túsznak, akiket a múlt héten ejtettek foglyul egy moszkvai színházban csecsen terroristák. Az épületet szombat hajnalban végül megrohamozták az orosz biztonsági erők, és kiszabadították a túszokat, az akció során azonban sokan életüket vesztették. A szereplők és a színház dolgozói közül tizennyolcan haltak meg, köztük egy 13 és egy 14 éves lány.

Vaszilijev szerint a darabot többé nem tudják előadni a Dubrovka színháztermében. A történtek ellenére a szerző reménykedik benne, hogy máshol még lesz alkalom az első orosz musical bemutatására. Vaszilijev azt is el tudná képzelni, hogy a darabbal Oroszország-szerte turnéra indulnának. A BBC-nek elmondta, hogy a stáb tagjait, akik túlélték a szörnyűségeket, jelenleg fizetés nélkül szélnek eresztették. A díszlet és a jelmez megrongálódott.

A Észak-Kelet után sorra születtek a musicalek Oroszországban, ahol azelőtt a műfaj ismeretlen volt. Vaszilijev elmondta, hogy az egyik csecsen támadó a színházban elárulta neki: azért választották épp ezt az előadást, mert itt lehetett a legkevesebb nem orosz állampolgárra számítani, márpedig ők csak az oroszokat akarták túszul ejteni.