Több tízezer menekültre vár éhhalál Ugandában

Több mint 40 ezer menekült néz szembe az éhhalállal az ugandai Lira városában. A több tízezer ember három hónappal ezelőtt menekült a békés Lirába, miután az LRA néven ismert lázadócsoport tagjai megtámadták lakóhelyüket. A hatóságok szerint megoldhatatlan problémát jelent a menekültek ellátása, mivel érkezésük után a város lakossága 50 ezerről 100 ezer főre nőtt. Az embereknek sürgősen élelemre, orvosságra, takarókra és sátrakra van szükségük.

Lira polgármestere szerint eddig mindent megpróbáltak, hogy ellássák a menekülteket, de egyedül most már nem tudják megoldani ennyi ember problémáját. Sürgősen élelemre, orvosságra, takarókra, sátrakra, tejre és cukorra lenne szükség. A menekülteket a városi kulturális központban, a vasútállomáson és a városi keményítőgyárban szállásolták el. Az ideiglenes menekülttáborokat mindenre elszánt fegyveres gyerekek őrzik, akik minden látogatót élelmet szállító személynek néznek.

A gyerekek többsége alultáplált, hasuk felpuffadt, végtagjaik pálcikavékonyak, és fenekük lapos. A köhögés és az orrfolyás mindennapos jelenség a táborokban. A gyerekek az elmúlt 3 hónapban nem kaptak tejet, teát és gyümölcsöt. Az LRA támadásakor az emberek arra futottak, amerre tudtak, így többen még hónapokkal a támadás után sem tudják, hogy szeretteik élnek-e, s ha igen merre vannak. A táborokban egyetlen takaró vagy matrac sincs, mindenki a földön, a szerencsésebbek fűből készített ágyban alszanak.

Az ugandai kormány csapatai először sikeresen visszaszorították a támadókat, akik azonban később újra visszafoglalták a területet. A kormány és a lázadók között 16 éve folyik a harc, alapja pedig az, hogy a lázadók a bibliai tízparancsolat szerint szeretnék irányítani az országot.