A mentőalakulatok továbbra is keresik az olaszországi földrengések miatt összedőlt óvoda-iakol romjai között a túlélőket. Már 24 halálos áldozatról tudnak, többségük 6 év körüli gyerek. A mentés folyamatos, újabb alakulatok segítik a már mentők segítségét. 5 gyermekről és egy tanárról továbbra sem tudni semmit. Eddig harmincnál több személyt sikerült élve kimenteniük a törmelékek alól, néhányuk állapota súlyos.

A pénteken délig ismertetett adatok szerint huszonnégyre emelkedett a halálos áldozatok száma az olazországi San Giuliani di Puglia olasz városban, ahol csütörtökön földrengés pusztított, ledöntve egy általános iskola födémjét. Az áldozatok közül több mint húsz a gyermek, de az iskola két tanára és 2 környéken élő asszony is az életét vesztette.

A földrengés idején hatvanketten tartózkodtak az iskolaépületben: 56 gyermek, 4 tanító és 2 gondok. A mentőalakulatok 34 személyt élve kimentettek a romok alól, egyeseket súlyos állapotban. 

A mentési munkálatok az iskolára összpontosultak, amelynek romjai alatt már csütörtökön késő éjjel hat gyermek holttestét találták meg, az élve kiszabadítottakat pedig kórházba szállították. Péntek reggel kilenc óra tájban azonban már sokkal szomorúbb volt a mérleg: huszonegyre emelkedett a halott gyermekek száma.

Az oktatási intézmény 1953-ban épült szárnya dőlt össze a rengés következtében, az idén szeptemberben átadott épületrész viszont kibírta a földmozgást. Az ott tartózkodott gyerekeknek nem esett bántódása.

A kisvárosban összesen hatvanegy ember szenvedett sérüléseket, harminckilencet közülük Larino, huszonkettőt pedig Termoli kórházában ápolnak. San Giuliano di Puglia házainak több mint hetven százaléka megrongálódott. Molisében összesen 3050 ember vált hajléktalanná a természeti csapás következtében. A polgári védelmi hatóságok sürgősen felállítottak egy sátortábort számukra San Giuliano di Pugliában.  

A mentési munkálatokban háromezer ember vesz részt, még a hadsereg alakulatai is kiveszik a részüket a nehéz akcióból. Még az északi tartományokból, így Friuli Venezia Giuliából, Lombardiából Venetóból is a helyszínre indítottak egységeket, az önkéntes szervezetek pedig több mint ötszáz fővel szálltak be a mentésbe.

Silvio Berlusconi miniszterelnök már csütörtök este a földrengés által sújtott körzetbe utazott. A kormányfő szeme láttára emeltek ki éppen egy életben maradt gyermeket az iskola romjai alól. Berlusconi ezután meglátogatta a két kórházat, ahol a betegekkel és a hozzátartozókkal egyaránt hosszasan elbeszélgetett. Az olasz lakosság egésze a televízióadók egyenes adású közvetítésein keresztül kísérte figyelemmel a mentés minden pillanatát.

Az éjszaka során számos riport- és beszélgetőműsor keretében próbálták boncolgatni, hogy miért okoznak Olaszországban az indokoltnál nagyobb emberveszteségeket a közepes erősségű földrengések. Sokan vélték úgy, hogy az olasz csizmán rengeteg az elöregedett és hanyagul megépített ház. 

Az iskolának egyébként az ötvenes évek elején épült szárnya dőlt össze. A szakértők arra keresik a választ, hogy miként szakadhatott le az épület födémje, amelyet alig egy évvel ezelőtt újítottak fel. A födémet és a tetőt egyaránt betonnal erősítették meg, de állítólag  rossz volt a kivitelezés. Maga az épület egyébként eleve gyenge lábon állt, azt még azokból az állami pénzekből építették, amelyeket az elmaradott déli országrész felkarolására szántak egykor, de amelyek szüntelenül elfolytak a korrupció titkos csatornáin. A kispórolt építőanyag, a hanyag munka egy-egy ilyen földrengés alkalmával tragédiához vezet - mondták egyes szakértők a televíziók kamerái előtt.