Heves viharok és felhőszakadások akadályozták a forgalmat az Olaszország közlekedési ütőerének számító legfőbb autósztrádán csütörtökön. A rossz idő péntekre özönvízhez hasonló állapotokat idézett elő a fővárosban is.

Csütörtökön pórul járt az, aki például Ausztria irányábóllépte át az olasz határt, és még a nap folyamán akart eljutni Rómáig. A rossz idő miatt már Bologna és Firenze között összecsúszott egymással a sztrádán több gépkocsi, s emiatt órákon át kellett várakozniuk kikapcsolt motorral az autósoknak az aszfalton.

Időközben vihar söpört végig a Firenze és Róma közötti szakaszon, Orvieto és Orte között, a környező dombokról a sztrádára mosta a földet, amely veszélyesen sárossá tette az utat. Egyes helyeken jégeső is hullott, amitől jégpályává vált az aszfalt. Az ítéletidő már kora délután arra kényszerítette a közúti hatóságokat, hogy lezárják az A1-es autósztrádát, az ország közlekedésének ütőerét. Egészen késő éjszakáig próbálták a tűzoltók és a polgári védelem tagjai eltakarítani az útról a vihar maradványait. Munkájukat nehezítette, hogy időközben besötétedett, az eső pedig folyamatosan úgy hullott, mintha dézsából öntenék. Néhol 8-15 kilométeres sorok alakultak ki egészen a hajnali órákig, az autófolyam egy részét elterelték a mellékutakra. Az esti órákban időlegesen megnyitották, majd újból lezárták a kritikus útszakaszokat, ahol balesetek is történtek, emiatt pedig újból végeláthatatlan autósorok vesztegeltek a sötétben és az esőben.

Péntekre virradóra valóságos vízözön sújtotta az olasz fővárost, egyes kerületeket teljesen elárasztott a csapadék, az alacsonyabban fekvő városnegyedek némelyikében a víz a házak első emeletéig ért. Egy házfal rádőlt egy parkoló gépkocsira, a tűzoltók folyamatosan kapták a segélykérő hívásokat.  Az éjszaka több mint hetven közlekedési baleset történt az örök városban.