Pénteken délután a mentőalakulatok már feladták a reményt, hogy újabb túlélőket találnak a csütörtökön összedől óvoda-iskola romjai alatt. A halálos áldozatok száma 26 főre emelkedett, miután a mentők szerint egy 6 éves gyermek és 2 tanítónő holtteste valószínűleg a romok alatt van.

 

Hivatalos adatok szerint 26 személy vesztette életét az olazországi San Giuliani di Puglia olasz városban, ahol csütörtökön földrengés pusztított, ledöntve egy általános iskola födémjét. A mentőalakulatok még nem találták meg a romok alatt 2 tanítónőt és egy 6 éves gyermek holttestét, de úgy vélik alig van esély arra, hogx életben legyenek.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A falu lakói eközben kétségbeesetten kérdezik miért nyitott ki az iskola, miközben a környező településeken a földrengések hírére minden zárva maradt, illetve miért az újonnan felújított iskolarész dőlt össze. A falu lakói szerint több mint érdekes, hogy amíg az 50 éve épült iskola összedőlt, addig néhány több száz éves ház épségben úszta meg a Richter-skála szerint 5.4-es erősségű földrengést.

A mentést figyelő családtagok ujjongásban törtek ki, amikor péntek hajnalban két életben lévő gyermeket sikerült a romok alól felhozni. Azonban ahogy múlt az idő csökkent annak esélye, hogy további életben maradtakat sikerül találni.

Az iskola tornaterme az idő múlásával halottasházzá változott, ahol 26 fehér koporsóban fekszenek az áldozatok. A gyászoló családtagok a gyerekek kedvenc játékaival, ruháival fedik be a koporsókat. A csöndet csak az élők után kutató műszer zaja töri meg, jelezve, hogy a romok alatt már csak holtak vannak. A polgári védelem vezetője szerint már nincsenek hangok a törmelékek alatt, így a technika után a gépek veszik át  a főszerepet, mostantól buldózer takarítja az épület maradványait.

A kisvárosban összesen hatvanegy ember szenvedett sérüléseket, harminckilencet közülük Larino, huszonkettőt pedig Termoli kórházában ápolnak. San Giuliano di Puglia házainak több mint hetven százaléka megrongálódott. Molisében összesen 3050 ember vált hajléktalanná a természeti csapás következtében. A polgári védelmi hatóságok sürgősen felállítottak egy sátortábort számukra San Giuliano di Pugliában.  

A mentési munkálatokban háromezer ember vesz részt, még a hadsereg alakulatai is kiveszik a részüket a nehéz akcióból. Még az északi tartományokból, így Friuli Venezia Giuliából, Lombardiából Venetóból is a helyszínre indítottak egységeket, az önkéntes szervezetek pedig több mint ötszáz fővel szálltak be a mentésbe.

Silvio Berlusconi miniszterelnök már csütörtök este a földrengés által sújtott körzetbe utazott. A kormányfő szeme láttára emeltek ki éppen egy életben maradt gyermeket az iskola romjai alól. Berlusconi ezután meglátogatta a két kórházat, ahol a betegekkel és a hozzátartozókkal egyaránt hosszasan elbeszélgetett. Az olasz lakosság egésze a televízióadók egyenes adású közvetítésein keresztül kísérte figyelemmel a mentés minden pillanatát.

Az éjszaka során számos riport- és beszélgetőműsor keretében próbálták boncolgatni, hogy miért okoznak Olaszországban az indokoltnál nagyobb emberveszteségeket a közepes erősségű földrengések. Sokan vélték úgy, hogy az olasz csizmán rengeteg az elöregedett és hanyagul megépített ház.