Háborús bűnökkel és túlzott brutalitással vádolják azt a tisztet, akit Saron izraeli miniszterelnök a védelmi tárca élére jelölt. Az Munkapárt kilépése a kormányból a jobboldal előretörésének kedvez Izraelben.

Forrás: ORIGO
Saul MofazFotó: MTI

Ariel Saron izraeli miniszterelnök megnevezte jelöltjét a védelmi tárca élére. A munkapárti Ben-Eliezer szerdai lemondásával megüresedett posztot a hadsereg volt vezérkari főnökének, Saul Mofaz tábornoknak szánja. Mofaz keménységéről ismert az izraeli politikában. Az elmúlt két évben Mofaz vezette a palesztin felkelők elleni harcot. Egyik fő támogatója volt Arafat száműzésének, de erre végül nem került sor. Az ő parancsára végzett ki az izraeli hadsereg több terrorizmussal gyanúsított személyt, akiknek leromboltatta otthonait és blokád alá vette a településekeiket. Mofaz számára a palesztin politikusok nem tárgyalópartnerek: "a palesztin vezetés tetőtől-talpig terrorizmussal fertőzött" - fogalmazott egyszer.

A BBC jelentése szerint Arafat palesztin vezető arra figyelmeztette Saront, hogy Mofaz kinevezése csak fokozni fogja az erőszakot a térségben. Egy brit ügyvéd pedig felszólította a londoni kormányt, hogy háborús bűntettek miatt emeljen vádat Mofaz ellen. Imran Khan ügyvéd 17 oldalas beadványában azt próbálja bebizonyítani, hogy Mofaz kínzásokban, gyilkosságokban és lakóházak lerombolásában vétkes. A brit belügyminisztérium a Scotland Yardhoz továbbította a beadványt.

Saron a sok támadás ellenére ragaszkodik jelöltjéhez, és elutasítja, hogy előrehozott választásokat tartsanak. Szerdán kilépett a kormányból a baloldali Munkapárt, ezért a miniszterelnöknek új koalíciós partnert kell találnia, ha meg akarja tartani pozícióját. Úgy tűnik, a nacionalista, jobboldali erőkkel próbál együttműködni, így Mofaz kinevezése egy folyamat része, melyben megerősödhetnek a palesztinokkal szemben keményebb fellépést követelők.

Ariel Saront magát is vádolták háborús bűnökkel, amikor megválasztották miniszterelnöknek.