Felmentették Diana hercegnő komornyikját

Felmentették Paul Burrellt, a néhai Diana, walesi hercegnő komornyikját és bizalmasát Londonban. A komornyikot azzal vádolták, hogy ellopott több mint 300 olyan tárgyat, melyek Diana, Károly herceg és Vilmos herceg tulajdonát képezik. II. Erzsébetet viszont azzal vádolják egyesek, hogy sokáig elhallgatta a felmentést elősegítő információt.

A dpa hírügynökség szerint a 44 esztendős Burrell sírva fakadt, amikor értesült a londoni bíróság döntéséről, miszerint mind a három vádpontban felmentették. Az ítélet meghozását az segítette elő, hogy Károly herceg közölte a bírósággal: anyja, II. Erzsébet brit királynő korábban magától az inastól értesült arról, hogy Burrell megőrzésre magához vette a személyes tárgyakat.

Paul Burrell:
Több mint egy évtizeden át állt a királyi család szolgálatában: tagja volt II. Erzsébet, majd később Károly herceg személyzetének. A trónörökös válása után egészen Diana 1997. augusztus végén autóbalesetben bekövetkezett haláláig nemcsak komornyikja, de egyik bizalmasa is volt a hercegnőnek, aki végrendeletében 50 ezer fontot hagyott hűséges szolgálójára.

A brit királynő így a középpontba került az ügyben: sokan kifogásolják, hogy miért csak most közölte a komornyik tisztázásában rendkívül fontos információt - írja a BBC News. Mindenesetre az uralkodó közbelépése pont azelőtt történt, hogy Burrel a vádlottak padjára lépve további információkat teregessen ki a brit királyi család életéről. A Buckingham palota azzal védekezik, hogy a királynőt nem értesítették a per részleteiről, és csak múlt héten lett nyilvánvaló számára, hogy milyen fontos is a komornyikkal folytatott párbeszéde.

Az ügy heves vitákat robbantott ki Angliában, a nyomozás és a tárgyalás hiányosságairól. Számítások szerint a tárgyalás 1,5 millió fontjába került a brit adófizetőknek.

Az ügyészek adatai alapján az összesen 414 személyes tárgy együttes értéke meghaladja az ötmillió fontot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK