Vizsgálat az olaszországi iskola összeomlása miatt

Olaszországban ügyészségi vizsgálat indult a földrengésben összeomlott iskola miatt, ismeretlen tettes ellen. Az épület összeomlásakor 29 ember, főleg gyerekek haltak meg. Eközben a térségben lakókat további utórengések tartják rettegésben.

Ügyészségi vizsgálatot indítottak Olaszországban a San Giuliano di Puglia-i iskola összeomlása miatt. Az eljárást ismeretlen tettes ellen indították, katasztrófa okozása és gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

San Giuliano di Pugliában a népharag elsősorban a helyi önkormányzat képviselői ellen fordult az iskolaépület hanyag felújítása miatt. A falu lakói megerősítették, hogy az épület csütörtökön leomlott részét néhány évvel ezelőtt renoválták, míg azok a falakat, amelyeket a természeti csapás többé-kevésbé megkímélt, az idei szeptemberi iskolakezdéskor avatták fel. Egy tűzoltó úgy nyilatkozott, hogy a kis téglákból rakott falak nem bírták el a cementtel megerősített felső részt és a födémet, ezért omlott össze az iskola.

Enzo Boschi, az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet elnöke felelőtlenséggel vádolta a helyi vezetést, mert szerinte nem veszik figyelembe az 1982-ben elfogadott olasz földrengésvédelmi törvény előírásait. Boschi figyelmeztetett arra, hogy további katasztrófák is várhatók, mivel Molise tartomány köztudottan földrengésveszélyes övezetben fekszik.

Közel 150 utórengés Olaszországban

A földkéreg nem nyugszik a dél-olaszországi Molise tartományban. Szombatra virradóra számos utórezgést észleltek, reggel hét óra után pedig egy, a Richter-skála szerinti 3,8 fokos rengés fokozta a környék lakóinak ijedtségét.

Ez utóbbi földmozgás ugyancsak Molise tartományi székhelyének, Campobassónak a körzetét érintette, elsősorban Bonefrót, San Giuliano di Pugliát, Montelongót és Colletortót. A péntek délutáni, 5,3 fok erősségű földlökést szombat reggelig csaknem százötven utórezgés követte.

Gyász és ijedelem uralja San Giuliano di Puglia kisváros lakóit, ahol péntek estig huszonkilencre emelkedett a kisvárosban bekövetkezett, csütörtöki rengések áldozatainak száma. Ebből huszonöten gyermekek voltak, akik az egyik helyi általános iskola romjai alatt vesztették életüket.

A környék több településének lakói maradtak fedél nélkül, nagy részük a számukra sebtében felállított sátortábor adott menedéket. A szombatra virradó éjszaka azonban túlságosan lehűlt a levegő, így a hatóságok lakókocsikat küldtek a helyszínre. Rengeteg takarót osztottak ki folyamatosan a hajléktalanok között. Termoli kórházában jelenleg tizennyolc személyt ápolnak, ők mind a csütörtöki rengés következtében sérültek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK