A bali szigetén elkövetett robbantásos merénylet ügyében folytatott nyomozás szálai Ausztráliába vezettek: az októberi, kétszáz halálos áldozatot követelő merénylet feltételezett fő szervezője tizenegyszer járt Ausztráliában az elmúlt években.

Az ausztrál rendőrség vasárnapi közlése szerint az elmúlt években tizenegy alkalommal járt Abu Bakar Basír az országban. Basír vezeti a Dzsemáa Iszlámija nevű radikális muzulmán szervezetet, amelyet az októberi, több száz turista ellen elkövetett terrorakció megszervezésével vádolnak.

Basírt Indonéziában tartják fogva, az ausztrál rendőrség pedig házkutatást tartott több családnál, akiket az elmúlt években meglátogatott. A vádak szerint Basír keresztény templomok elleni merényletek szervezéséért is felelős, és megpróbálta megöletni Megawati Sukarnoputrit, Indonézia elnökét. Szervezete több dél-kelet-ázsiai országot összekapcsoló muzulmán állam létrehozására törekszik. Basír magát Oszama bin Laden csodálójának nevezi, de az ellene felhozott vádakkal szemben azt állítja, nincs kapcsolata Oszamával és az al-Kaidával.

Az asuztrál rendőrség a nyomozás legújabb eredményeiről csak annyit árult el, hogy Melbourne, Sidney és Perth városokat látogatta rendszeresen Basír, megpróbálva megerősíteni szervezete befolyását az országban. Az ausztráliai muzulmán szervezetek hevesen tiltakoznak a házkutatások ellen: szerintük a vádaknak nincs alapjuk, és Basír helyi kapcsolatainak az az egyetlen bűnük, hogy muzulmánok.