Egy névtelenségbe burkolózó iráni tisztviselő szerint elfogták Oszama bin Laden egyik fiát. A fiút azzal a több száz emberrel együtt vették őrizetbe, akiket al-Kaidás kapcsolattal gyanúsítanak. Az illetékes szerint ifjabb bin Ladent Pakisztánba, vagy Szaúd-Arábiába toloncolták ki.

Az iráni biztonsági egységek őrizetbe vették Oszama bin Laden egyik fiát - jelentette a Financial Times. A férfit több száz emberrel együtt tartóztatták le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak az al-Kaida terrorszervezettel. Az Afganisztánból menekülő társaságot iráni területen fogták el.

Egy neve elhallgatását kérő illetékes szerint a bin Laden fiút a szaúdi vagy a pakisztáni hatóságoknak adták át. Az illető részletekbe nem bocsátkozott a fiú kilétéről és nem tudta megerősíteni bin Laden feleségének Iránban történt elfogásáról szóló híreket sem. A jelentések alapján bin Laden négy feleséget tartott, és körülbelül 20 gyermeke született.

A héten az iráni külügyminiszter, Kamal Kharrazi azt közölte, hogy körülbelül 250, az al-Kaidával kapcsolatot tartó személyt vettek őrizetbe, és mindannyiukat saját hazájukba toloncolták vissza. Az elfogottak kilétéről a miniszter nem volt hajlandó részleteket közölni. Más diplomaták szerint ugyanakkor számuk jóval nagyobb, egyesek szerint csak Szaúd-Arábiába 350 embert toloncoltak haza.

Az év elején az USA azzal vádolta meg Iránt, hogy menedéket nyújt az Afganisztánból menekülő al-Kaida tagoknak. Ezt Irán visszautasította, majd azt elismerte, hogy a terrorszervezet egyes tagjainak sikerült Pakisztánból és Afganisztánból Iránba szöknie, de őket elfogták és kiutasították. A nyugati kormányok azonban továbbra is azt gyanítják, hogy egyes iráni hatóságok menedéket nyújtanak az al-Kaidásoknak, főleg a központi kormányzat irányítása alatt álló Forradalmi Őrség.