Vasárnap temették el a dél-olaszországi földrengéskor meghalt gyerekeket. A fehérre festett kis koporsóknál gyászbeszédet mondott az olasz köztársasági elnök és hat püspök is. Az egész országot gyászba borította a tragédia, milliók nézték a televízióban az élőben közvetített szertartást.
Forrás: MTI
Gyászolók ezrei kísérték a koporsókatFotó: MTI

Vasárnap temették el San Giuliano de Puglia-ban a csütörtöki földrengés áldozatait. Huszonhat kisgyerek és egy tanár lelte halálát, amikor összeomlott a falu iskolájának és óvodájának közös épülete. Hatalmas tömeg gyűlt össze a szertartásra a falu melletti dombon. A temetést nem lehetett a faluban megtartani, mert a település épületei annyira megrongálódtak, hogy életveszélyes közöttük járkálni. A falu teljes lakosságát kitelepítették.

A fehér koporsókat virágok ezrei, játékok és üzenetek borították. A szertartáson részt vett Carlo Ciampi köztársasági elnök, aki meglátogatta a kórházban ápolt megsérült gyerekeket is. Hat püspök vezette a temetési szertartást. Egyikük felolvasta II. János Pál pápa levelét, melyben atyai közelségéről biztosította a gyászolókat. Vasárnapi imádságában is megemlékezett a pápa a tragédiáról. A helyi plébános azt kérte az ország vezetőitől gyászbeszédében, hogy a temetés után ne feledkezzenek el a tragédiáról, és tegyenek meg mindent azért, hogy hasonló szörnyűségek ne történhessenek meg. 

A falu lakosai kétségbeesetten hibáztatják önkormányzatukat, mert szerintük a település elöljárói a felelősök a történtekért. Az iskolát ugyanis néhány évvel ezelőtt felújították, de nem tartották be az 1982-es földrengés után hozott szabályokat. Sokak szerint megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhető lett volna a tragédia. Az olasz hatóságok ismeretlen tettes ellen nyomoznak gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával. Az önkormányzati képviselőket egyelőre nem helyezték vád alá.

Vasárnap késő délután az olasz kormány rendkívüli tanácskozást tart, melyen várhatóan további segélyekről döntenek a földrengés sújtotta térség megsegítésére. Nyolcezer embert kötlöztettek ki megsérült otthonaikból, sokan sátrakban kénytelenek tölteni az éjszakákat, írja a BBC.