Haider újra Irakban

Jörg Haider, a jobboldali populista idén harmadszor Irakba utazott: Bagdadban - saját közlése szerint - egy vásárt keres fel, továbbá találkozik az iraki kormányfővel és külügyminiszterrel, s talán Szaddám Huszein elnökkel is.

Irakba utazott szombaton az Osztrák Szabadságpárt volt elnöke. Jörg Haider előzőleg a Profil című hetilap hétfőn megjelenő számában, egy előre közreadott interjúban az Irakkal kapcsolatos amerikai politika kérdésében határozottan Szaddám Huszein mellé állt. Az Irakkal szembeni amerikai fenyegetés csupán "Washington próbálkozása, hogy elterelje a figyelmet a hazai problémákról és beindítsa a hadiipari gépezetet, s az Egyesült Államok az imperializmus és a kolonializmus brutális politikáját folytatja" - mondta.

Haider idén már kétszer járt Irakban, s ezzel óriási vihart kavart külföldön és Ausztriában is, olyannyira, hogy Karintiában, ahol tartományi elöljáró, csak a napokban zárult le a parlamenti vizsgálat az ügyben. Haider egyre inkább az előtérbe lép azt követően, hogy a héten lemondott Mathias Reichhold pártelnök, aki mindössze 40 nap töltött tisztségében. Herbert Haupt, az állítólag megbetegedett Reichhold helyére lépő listavezető jelölt és ideiglenes pártelnök rögtön az első nap jelezte, hogy Haider szerepel az FPÖ választási listáján: ez ellen Reichhold küzdött, s úgy tűnt, meg is tudta akadályozni.

Haider olyannyira újra előlépett, hogy a szombati osztrák lapok kommentárjai szerint Reichhold valójában nem is betegsége miatt mondott le, hanem a párton belüli nyomás hatására. A karintiai vezér most már világosan azok mellé állt, akik az általa kezdett hatalmi belharcban elérték, hogy lemondjon Susanne Riess-Passer pártelnök-alkancellár és több FPÖ-miniszter kövesse őt, ami a koalíció széthullásához és ezzel előre hozott választásokhoz vezetett. A jelek szerint Haider - aki a napokban még azt mondta, hogy majd a választásokon várható súlyos kudarc után lesz csak hajlandó újra az FPÖ élére állni - azon van, hogy újra magához ragadja a vezetést, s mentse a menthetőt a választások előtt három héttel alig 11-13 százalékon álló párt számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK