A CIA rakétája ölt meg hat al-Kaida-tagot

Egy rakétatámadás során életét vesztette hat feltételezett al-Kaida-tag Jemenben, akiket a Cole amerikai hadihajó elleni bombatámadással gyanúsítottak. Névtelenségbe burkolózó amerikai illetékesek szerint a rakétát a CIA egyik felederítő robotrepülőgépéről indították.

A CIA vitte véghez azt az akciót, melyben hat feltételezett al-Kaida tag vesztette életét hétfőn. Nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesek szerint a férfiak akkor haltak meg, amikor autójukat eltalálta egy rakéta, amelyet a CIA egyik pilóta nélküli felderítő gépéről indítottak. Sem George Bush amerikai elnök, sem a CIA nem kommentálta a hírt.

A robbanás hétfőn kora reggel történt Jemen egyik északi tartományában, Maribban. A támadás következtében elhunytakat ugyan még nem azonosították, de egyes források szerint köztük volt az az Ali Szenjan al-Harti, akit a 2000-ben történt amerikai Cole hadihajó elleni támadással hoztak kapcsolatba. Harthit már hosszabb ideje üldözték a jemeni és az amerikai hatóságok, köztük az FBI is.

Jemeni hivatalos források szerint a kocsi roncsai között kommunikációs berendezésekre és robbanóanyagok nyomaira bukkantak. A BBC tudósítója szerint nem kizárt, hogy az autóban ülők nyugati érdekeltségek ellen terveztek támadást. Az autót már hosszabb ideje figyelemmel kísérték a hatóságok, és feltételezéseik szerint a benne ülők az al-Kaida terrorszervezet tagjai voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK