Letartóztatták a Vörös Brigádok egyik vezetőjét

Argentínában letartóztatták a Vörös Brigádok egyik magas rangú vezetőjét. Az egykori olasz terrorszervezet tagját egyebek között gyilkossággal, emberrablással, merényletek végrehajtásával, illegális fegyverviseléssel és okmányhamisítással vádolják.

Az argentin rendőrség letartóztatta vasárnap az egykori olasz terrorszervezet, a Vörös Brigádok egyik magas rangú vezetőjét. Az 51 éves Leonardo Bertulazzi egyike az 1970-80-as években működő Vörös Brigádok négy legfontosabb vezetőjének, és a szervezet "logisztikai támogatásának" megszervezése és biztosítása volt a feladata.

Bertaluzzi ellen az Interpol olaszországi kirendeltsége nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, egyebek között gyilkosság, emberrablás, merényletek végrehajtása, illegális fegyverviselés és okmányhamisítás vádja miatt. A férfi a Március 28 nevű genovai csoport tagja volt.

A keresett férfit Buenos Airesben fogták el a rendőrök, és az argentin bíróság hamarosan döntést is hoz az olaszországi kiadatási kérelemről. A férfi néhány hónappal ezelőtt érkezett Argentínába hamis dokumentumokkal Chilén keresztül.

Az egykori Vörös Brigádok mind több tagja kerül bíróság elé Olaszországban, miután az utóbbi hónapokban több gyanúsítottat sikerült elfogni. Az olasz hatóságok azt remélik, hogy vallomásaik révén sikerül még inkább fényt deríteni a szélsőbaloldali terrorszervezet működésére és pénzügyeire.

A Vörös Brigádok 1969-86 között 15 ezer merényletet kísérelt meg, illetve követett el politikusok, üzletemberek és köztisztviselők ellen. Gerillái összesen 415 embert gyilkoltak meg, a legnagyobb port felvert ügy Aldo Moro kereszténydemokrata olasz vezető elrablása és meggyilkolása volt 1978-ban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK